Dodik: Vučić posvećen odbrani Kosova i Metohije

13
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da vjeruje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iskreno posvećen odbrani Kosova i Metohije i da nije spreman da prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova.

– Verujem predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Spreman je da razgovara o normalizaciji, ali nije spreman niti ćete od njega čuti da izgovori riječi o priznanju Kosova kao nezavisne države, to se od njega sigurno neće čuti – rekao je Dodik.

Dodik, koji je u nedjelju, 27. juna, na Pešterskoj visoravni prisustvovao vježbi Vojske Srbije „Munjeviti udar 2021“, ocijenio je da je ovo bila dobra pokazna vježba sposobnosti Vojske, a time i Srbije.

– Dakle, ako nemate stabilnost u političkom i ekonomskom smislu, ne možete imati ni stabilne oružane snage. Svedoci smo ovih posljednjih sedam, osam, 10 godina da je Srbija stabilizovala svoju ekonomiju i da je stabilizovala svoj politički sistem, što je stvorilo uslove da se stabilizuje i sama organizacija vojske – rekao je Dodik u intervjuu za portal „Iskra“.

On je istakao da je rezultat svega toga visoka osposobljenost i odgovornost, kao i taktička, strateška i moralna odgovornost.

Dodik je naveo da je ova vježba na najbolji način pokazala da Srbija ima veoma dobru i moćnu odbrambenu vojnu strukturu.

– To nije armija koja se sprema za napade, to je armija koja je spremna za odbranu. Ne samo Srbije, nego i srpskog naroda kako je to rečeno u strategiji koju je usvojila Skupština Srbije prije dvije-tri godine, kada su rekli da je interes zaštita srpskog naroda i u regionu, kao glavni cilj i same Srbije – rekao je Dodik.

On je naglasio da je iz tog razloga radostan, kao čovek koji predstavlja Republiku Srpsku.

Dodik je ukazao na činjenicu da je istorijski poznato da u kontinuitetu svi oni koji dijele ovaj prostor žele da Srbija bude što je moguće slabija i da je tek onda ona važna za njih.

– A, Srbija je sada moćna i snažna ekonomski i politički. Sve to dobija na značaju kad uzmete sve čemu je Srbija bila izložena posljednjih 20-30 godina, od raspada bivše Jugoslavije, a ništa bolje nije bilo ni u bivšoj Jugoslaviji. Cilj je bio da Srbija bude rasparčana, da bude slaba. A, imate istorijska područja koja su činila Hrvatsku recimo, kao što su Istra i Dalmacija, i nikome nije palo na pamet da napravi od toga autonomne pokrajine. Prema tome, sve je to u nekom kontinuitetu slabljenje srpskog korpusa. Ako nemamo snage, snažnu državu onda nemamo ni snažan korpus – rekao je Dodik.

On je poručio da su Srbi naučili da za njih nema slobode bez jake države.

– Da smo imali državu i da na prostoru današnje Republike Srpske nije bilo NDH, ne bi bilo ni Jasenovca – poručio je Dodik.