Dodik: Za novu zgradu Rektorata obezbijeđeno 12 miliona KM

121
Foto: Srđan Rajčević/Twitter

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević dogovorili su danas sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanom Kulićem da će Vlada Srpske obezbijediti 12 miliona KM za izgradnju nove zgrade Rektorata.

– U ime ove delegacije želim da zahvalim rektoru Kuliću za ovaj veoma koristan sastanak. Republika Srpska se u kontinuitetu kvalitetno bavi pitanjem obrazovanja, posebno visokim obrazovanjem – rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je postojanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu za vlasti Republike Srpske od strateškog značaja.

Foto: Srđan Rajčević/Twitter

Dodik je podsjetio da su institucije Republike Srpske već duže predano angažovane na izgradnji fakulteta i studentskih domova na Palama, Istočnom Novom Sarajevu i Foči, čime je značajno poboljšan kvalitet nastave i naučnoistraživačkog rada, o čemu svjedoči i zainteresovanost studenata iz cijelog svijeta za studiranje na ovom univerzitetu.

– Danas smo se dogovorili da ukupna vrijednost pomenutog projekta izgradnje sjedišta Rektorata iznosi 12 miliona KM, što će odobriti i usmjeriti Vlada Republike Srpske. Na taj način mi ćemo definitivno doći u poziciju da završimo sve smještajne kapacitete i da nesumnjivi vlasnik tih kapaciteta bude Univerzitet, koji kvalitet rada dokazuje napretkom na relevantnim rang-listama – rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je naglasio činjenicu da je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić obezbijedio lokaciju za novi objekat Rektorata i da sada slijedi redovna procedura, koja uključuje i infrastrukturna i komunalna pitanja.

On je istakao i činjenicu da je Medicinski fakultet u Foči organizovao studijski program na engleskom jeziku.

Prema Dodikovim riječima, za potrebe univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci uloženo je oko 97 miliona KM, i sve to i u otežanim uslovima privređivanja uzrokovanim epidemijom virusa korona.

Kulić je izrazio zadovoljstvo što je danas postignut dogovor da se kreće u realizaciju izgradnje zgrade Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u sastavu tog novog objekta biće i prostorije Muzičke akademije, a dogovoreno je i da bude nastavljena izgradnja prostorija za potrebe Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport, u ukupnoj vrijednosti od 12 miliona KM.

– U ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu želim da istaknem da je ovo poseban dan za nas jer su nas posjetili gospoda Dodik, Višković, Rajčević, kao i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić – rekao je Kulić novinarima.

On je naglasio da će Univerzitet u Istočnom Sarajevu u ponedjeljak, 14. septembra, proslaviti 28 godina rada ove visokoškolske ustanove.

Kulić je napomenuo da će zbog epidemije virusa korona početak nastave na fakultetima ovog univerziteta biti nešto drugačiji i prilagođen novonastaloj situaciji.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je autonomna, naučna, obrazovna i umjetnička ustanova, koja u svom sastavu ima 15 fakulteta i dvije akademije umjetnosti, čiji je osnivač Republika Srpska.