Dodik zamolio Micotakisa da Grčka razmotri eventualnu namjeru o podršci rezoluciji o Srebrenici

20
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zamolio je predsjednika Vlade Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa da svojim autoritetom nametne da njegova zemlja ozbiljno razmotri eventualnu namjeru da podrži rezoluciju o Srebrenici, koja, podsjetio je, nije dogovorena ni u institucijama, niti među narodima u BiH.

– Umjesto lažnog mira koji će navodno donijeti, ova rezolucija će samo dodatno produbiti animozitete u BiH i dovesti u pitanje njen opstanak, a time i mir i stabilnost regiona i Evrope u cjelini – ukazao je predsjednik Srpske u pismu upućenom predsjedniku Vlade Grčke.

Dodik je naveo da ga je neprijatno iznenadila vijest o susretu grčkog ambasadora pri UN u Njujorku i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, kojim je Grčka indirektno dala podršku sramnoj rezoluciji o Srebrenici, te ukazao na nekoliko važnih činjenica.

– Gospodin Bećirović predstavlja samo svoj bošnjačko-muslimanski narod i svoju stranku. Ni na koji način ne predstavlja BiH, a pogotovo ne Srbe iz BiH. Njegova karijera je zasnovana na srbofobnim stavovima, kojima truje politički narativ i ometa proces pomirenja tri konstitutivna naroda u BiH – konstatovao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je pojasnio da ponuđeni tekst rezolucije o Srebrenici, koji Srbi u BiH i regionu Zapadnog Balkana neće ni priznati niti implementirati, ima za cilj nepravednu moralnu diskreditaciju Grcima prijateljskog srpskog naroda, a za konačni cilj ukidanje Republike Srpske, stvaranje unitarne muslimanske države BiH u srcu Balkana, kao i zaustavljanje napretka i razvoja Republike Srbije.

– Izglasavanje ove sramne rezolucije zaustaviće sve procese pomirenja u BiH i regionu, ali i procese daljeg puta BiH ka članstvu u Evropskoj uniji. Ovakav ishod neće biti dobar za zemlje regiona, ali sigurno neće biti dobar, u ekonomskom i bezbjednosnom smislu, ni za zemlje u okruženju i Evropi u cjelini – upozorio je Dodik u pismu upućenom Micotakisu.

On je ukazao da je za svaku zemlju koja je imala građanski rat i civilne žrtve, sramno veličati žrtve samo jednog naroda, a pri tome sve druge ignorisati i nipodaštavati.