Dodik: Zapad Rusiji nametnuo rat u Ukrajini

17
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Sukob u Ukrajini je od samog početka rat koji je Zapad nametnuo Rusiji, koja brani svoju nacionalnu bezbjednost i interese, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je u intervjuu za Raša tudej naglasio da Zapad vodi rat u Ukrajini, obezbjeđivanjem oružja Ukrajini, te da to produžava agoniju „do posljednjeg Ukrajinca“, kao što je već ranije rečeno.

Prema njegovim riječima, kada se radi o strateškom interesu Rusije, „isto se odnosi i na SAD i druge zemlje“.

Dodik je napomenuo da je činjenica to da je Zapad prije rata ignorisao sve opravdane zahtjeve Rusije kada se radi o opažanju prijetnje nacionalnim interesima te zemlje.

Srpski član Predsjedništva BiH podsjetio je da je Moskva predstavila Zapadu konkretna viđenja, ali je Zapad to ignorisao jer je želio da započne sukob, kako bi mogao da iskoristi Ukrajinu da baci Rusiju na koljena, što se nije dogodilo.

– Vjerujem da je malo vjerovatno da se to dogodi, jer mogu da vidim i razumijem šta je Zapad uradio uvođenjem ovih sankcija – nanijelo im je više štete nego Rusiji. Ruska vojna operacija nastavlja se prema planu – naveo je Dodik.

Dodik je izrazio mišljenje da Rusija ima sopstvene, opravdane ciljeve i da je ruski predsjednik Vladimir Putin „sjajan lider i državnik koji je oformio i ojačao Rusiju“.

Govoreći o državama zapada, Dodik je istakao da smatra da zapadna politička elita uopšte ne živi prosječan život ljudi u zapadnim zemljama i da su oni više u zamci svojih ideja o neoliberalnom konceptu, koji im omogućuje bogat život.

– Ta elita, multinacionalne kompanije i bankari ignorišu realnost situacije. Oni vjeruju da ne mogu biti izloženi destabilizaciji u svojim zemljama i zato ignorišu situaciju – napomenuo je Dodik.