Dodik: Zapad satanizuje Putina kao što radi sa Srbima

6
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zahvalnost za stav predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina prema srpskom narodu iznesenog u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, te dodao da krajem ovog mjeseca putuje u Rusiju, Bjelorusiju i Tursku gdje će razgovarati sa brojnim zvaničnicima.

– Krajem mjeseca putujem u Rusiju, a prije toga ću boraviti u Minsku. Početkom marta odlazim u Antaliju gdje se održava veliki ekonomski forum čiji je pokrovitelj predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Vjerujem da ću imati priliku da se sastanem s njim kao i s mnogim predsjednicima koji dolaze na taj ekonomski forum – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

U martu u Republiku Srpsku dolazi i premijer Mađarske Viktor Orban, kaže Dodik, i najavljuje da će u narednom periodu posjetiti nekoliko evropskih država i razgovarati sa liderima tih zemalja.

Kada je riječ o Rusiji, Dodik je uvjeren da predsjednik Vladimir Putin ne doprinosi eskalaciji sukoba, a u Ukrajini želi da zaštiti narod i spriječi negativne posljedice djelovanja Zapada prema Rusiji i ruskom narodu.

– Ovo nije sukob ukrajinskog i ruskog naroda. Meni je žao zbog toga. Zapad želi da disciplinuje sve ovdje, da nas pridobije da uvodimo sankcije Rusiji. Vidljivo je da oni ne mogu da slome Rusiju na taj način – naveo je Dodik.

On je istakao da Putin veoma dobro razumije položaj Srba i da o tome otvoreno govori.

– Mi ne možemo da vjerujemo ovoj grupi Amerikanaca, demokrata. (Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms) O’Brajen, (američki ambasador u BiH Majkl) Marfi, (američki izaslanik za Balkan Gabrijel) Eskobar i (američki predsjednik Džozef) Bajden su napravili političke karijere na lažima o Srbima u BiH. Bili su dio ekipe (bivšeg američkog predsjednika Bila) Klintona koja je satanizovala Srbe i oni su se sada vratili na moćne pozicije u Americi – ukazao je Dodik.

Za razliku od njih, Dodik je rekao da predsjednik Ruske Federacije poštuje druge narode i štiti svoju državu.

– Mogli smo da vidimo da predsjednik Putin vodi računa o svojoj državi. Zapad je smatrao da ima pravo na tihi način okupirati Ukrajinu, i da Rusija nema pravo braniti 15 miliona Rusa na tom području – ukazao je Dodik.

On je mišljenja da Zapad želi da pritiskom na Rusku Federaciju doprinese njenom raspadu i da stvori nekoliko zemalja koje bi bile lagan plijen.

– To je jasno i predsjedniku Putinu ali je jasno i nama. Jasno je čitavom svijetu da je to bila prvobitna namjera. Zato se Rusija, što ste mogli i da vidite, povlačila u brojnim situacijama da ne bi izazvala konflikt, a bila je sada pritjerana uza zid i morala je da reaguje – istakao je Dodik.

On je rekao da je Putin ignorisan u zapadnim medijima i da je pravljena slika o njemu kao da je prijetnja cijelom svijetu.

– Rusi, kada je riječ o BiH, smatraju da treba održati Dejtonski mirovni sporazum. Oni su svjedoci u Dejtonu i oni su za to da se narodi u BiH dogovaraju. To su sve politike koje i mi podržavamo – naglasio je Dodik.

On je podsjetio na razgovor sa izvršnim direktorom za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst, koja je Dodiku prenijela stav da EU poštuje dogovor domaćih lidera, te je pozdravila dogovor bez obzira na rješenja.

– Petnaest minuta nakon toga izlazi Marfi koji kaže da to ne dolazi u obzir. Ja sam juče u Sarajevu počeo sastanak koji je imao komične momente. „Trojka“ je uputila ranije medijima dopis o sastanku iz Laktaša, što su oni i potvrdili. Pitao sam da dodaju još interpretaciju o Ustavnom sudu. Taj dokument prihvatio je i Dragan Čović, a zamislite oni nisu. To je direktan rezultat uticaja Marfija. To je komična i tragična situacija – istakao je Dodik.

Zbog ovakvog djelovanja ambasadora SAD u BiH, Dodik je istakao da je situacija dovedena do apsurda.

– On je samo ambasador u Federaciji. U Republici Srpskoj nije. Njega ovdje niko ne šljivi niti ga bilo šta uvažava. On ne može da utiče na politiku Republike Srpske. I O’Brajen je jedan prepotentan tip koji misli da sve treba da legne pred njima kad se on pojavi – kaže Dodik.

Dodik je naglasio da je O’Brajen, koji je posjetio BiH, bio „nosač torbi kada se stvarao Dejton“, a ne tvorac jer da je kreator on bi branio taj dokument.

– Ovako ispade da ono što je najveće čedo Amerike u to vrijeme mi branimo od Amerikanaca. Iznio je mnoge laži. Nisam mogao da vjerujem da neko tako može da laže o Dejtonskom sporazumu i pozicijama ovdje – rekao je Dodik.

On je istakao da na isti tkav način satanizuju i prave lažu o Rusima.

– Oni na Zapadu za sve optužuju Putina da je za nešto kriv, pa i za gašenje ulične rasvjete – istakao je Dodik.