Dodik: Žoze Kutiljero je istinski želio da spriječi rat i donese mir u BiH

24
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pisma predsjedniku Portugalije Marselu Rabelu de Sozi i generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu povodom smrti Žozea Kutiljera, naglasivši da je Portugalija, portugalski narod, ali i cijeli miroljubivi svijet izgubio velikog lidera, diplomatu i istinskog borca za mir.

– Njegova vizija, predanost pravednim rješenjima i borba za mir, bile su pokretač njegove bogate diplomatske karijere. Lider čija zaostavština služi na ponos Portugalcima gdje god da žive, a nama ostalima, prije svega Srbima u BiH, kao primjer čovjeka koji je istinski želio da spriječi rat i donese dogovor, kompromis i mir u uzavrelu atmosferu u BiH devedesetih godina – istakao je Dodik.

Kao što je cijelom svijetu poznato, ali nikada nije naodmet pominjati, posebno generacijama koje dolaze, naglasio je Dodik, Žoze Kutiljero je 90-ih godina postao poznat po svom predsjedavanju mirovnom konferencijom o bivšoj Jugoslaviji 1992. godine.

Dodik je u pismu De Sozi i Guterešu podsjetio da je Kutiljero 1992. godine bio koordinator mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, tokom portugalskog predsjedavanja EEC, a 2001. godine imenovan je za specijalnog predstavnika Komisije UN za ljudska prava za BiH i Saveznu Republiku Jugoslaviju.

– Kutiljero je, zajedno sa lordom Piterom Karingtonom, 1992. godine predložio plan za rješavanje krize i sprečavanje rata u BiH, a plan je predviđao stvaranje tri konstitutivne nacionalne jedinice, pri čemu bi Srbima i Bošnjacima pripalo po 44 odsto teritorije BiH, a Hrvatima preostalih 12 odsto. Lideri sve tri strane u BiH, Radovan Karadžić, Alija Izetbegović i Mate Boban, taj dokument su potpisali 18. marta 1992. godine, ali je Izetbegović deset dana kasnije, poslije sastanka sa američkim ambasadorom u SRJ Vorenom Zimermanom, povukao svoj potpis – naveo je Dodik u pismu portugalskom predsjedniku i generalnom sekretaru UN.

On je naglasio da su „Srbi zahvalni na viziji, hrabrosti i dosljednosti pokojnog gospodina Kutiljera i zauvijek će čuvati uspomenu na tog velikog čovjeka čiji bi plan, da je ispoštovan do kraja, bez sumnje zaustavio nadolazeći rat, sačuvao živote, imovinu i budućnost svih naroda u bivšoj Jugoslaviji, a naročito u BiH“, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Takođe, sačuvao bi Srbe od nepravedne i neistinite stigme naroda koji je želio rat. Tada, kao i uvijek kroz svoju dugu istoriju, Srbi su željeli mir. Njegova dosljednost da iskreno i bez straha govori istinito o dešavanjima u BiH sa početka devedesetih godina, svrstava ga u malobrojnu grupu iskrenih svjedoka toga doba, i još malobrojniju grupu stranih diplomata koji su željeli dobro svim narodima u BiH – naglasio je Dodik.

Pošto su Srbi uvijek na strani istine i pravde, istakao je Dodik, lik i djelo Žozea Kutiljera jesu i ostaju rijedak primjer prijateljstva prema srpskom narodu.

– U ime Republike Srpske, u ime srpskog naroda, u ime svih nevinih žrtava suludog građanskog rata u BiH, dozvolite da Vama lično, porodici gospodina Kutiljera i portugalskom narodu uputim izraze iskrenog saučešća povodom njegove smrti, kao i izraze izuzetnog poštovanja prema zaostavštini tog velikog Portugalca – naveo je Dodik.