Dodiku uručen Orden Jerusalimske patrijaršije

22
Foto: @MiloradDodik/Twitter

Patrijarh jerusalimski Teofil Treći uručio je danas u Jerusalimu srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku Orden patrijaršije, u čast doprinosa obnovi Crkve Svetog Groba.

Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da je velika čast primiti Orden Jerusalimske patrijaršije i da je to priznanje za cijelu Republiku Srpsku.

– To je priznanje i za cijelu Republiku Srpsku i srpski narod, koje simboliše naše prijateljske odnose, na koje sam posebno ponosan i uvjeren sam da će biti još bolji i jači – napisao je Dodik na Tviteru.

Dodik je u razgovoru sa patrijarhom jerusalimskim rekao da vjeruje da je sasvim prirodno da jedan narod (srpski), jedne religije, treba da živi zajedno.

– Mi danas gradimo stabilno društvo. Kod nas vlada mir. Imamo zajednice muslimana i katolika koji slobodno upražnjavaju svoju vjeru, grade svoje objekte. Očekujemo da budu lojalni građani Srpskoj i to je preduslov mira koji tamo gradimo – rekao je Dodik.

On je ukazao na to da je BiH složena zemlja, sastavljena od Republike Srpske i muslimansko-hrvatske Federacije BiH, prenio je RTRS.

– Tamo je bio građanski rat. Zapadnjaci su napravili dosta nereda u smislu da nisu dozvolili naš prirodni dogovor nego su nametnuli rješenja. To je razlog da je i meni kao visokom zvaničniku teško objasniti BiH – rekao je Dodik.

Dodik se danas po drugi put,nakon 10 godina, sastao sa patrijarhom Teofilom Trećim.

– Susret s jerusalimskim patrijarhom Teofilom Trećim danas, kao i prije 10 godina, jednako je otvoren i pun razumijevanja za srpski narod u Republici Srpskoj – napisao je Dodik na Tviteru.

Dodik je nakon sastanka sa jerusalimskim patrijarhom rekao da će Vlada Republike Srpske u narednih mjesec dana Jerusalimskoj patrijaršiji donirati 100.000 evra, te ga pozvao da posjeti Republiku Srpsku.