Dopunjena prijava protiv Izetbegovića, Ademovića, Mehmedagića i drugih

8
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Nekadašnji pripadnik Službe državne bezbjednosti MUP-a BiH Edin Garaplija dopunio je krivičnu prijavu protiv Bakira Izetbegovića, Kemala Ademovića, Osmana Mehmedagića, Nedžada Herende i drugih NN lica kojom je obuhvatio saznanja za još dva lica koja su obnavljala visoke pozicije u AID-u i bila dio ove organizovane kriminalne grupe, piše „Dnevni avaz“.

Riječ je o dopuni krivične prijave za organizovani kriminal, politička ubistva i druga krivična djela, koju je podnio 27. maja protiv lidera SDA Izetbegovića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ademovića, nekadašeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Mehmedagića, nekadašnjeg pripadnika parapolicijske jedinice „Ševe“ Herende i drugih NN lica.

Garaplija je u dopuni prijave obuhvatio saznanja za dodatna dva lica koja su obavljala visoke rukovodeće funkcije u muslimanskoj obavještajnoj agenciji AID i sa Izetbegovićem, Ademovićem, Mehmedagiićem, Herendom i drugima bili dio ove organizovane kriminalne grupe, navodi sarajevski dnevnik.

Garaplija je rekao da je putem Federalne uprave policije dostavio nadležnom tužiocu dodatnu informaciju o uticaju Ademovića na svjedoke, koji je u jednom medijskm obraćanju direktno uticao na dalji tok istrage.

On je za „Avaz“ naveo da je Ademović „prijetio da će ga tužiti za lažno prijavljivanje, što predstavlja direktni uticaj na njega kao svjedoka i podnosioca krivične prijave.

Navodeći da je prijetnje shvatio ozbiljno, Garaplija je istakao da Ademović kao lice na vlasti još kontroliše određene javne i tajne resurse za najradikalnije poteze.

– Njegov brat je zaposlen u jednoj državnoj policijskoj agenciji, a kum vlasnik agencije za obezbjeđenje. Ja se zvjeri ne bojim, ali sam oprezan jer takvi napadaju u čoporu – dodao je Garaplija.

U krivičnoj prijavi Garaplija je naveo da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druga NN lica 1996. godine pristupila grupi za organizovani kriminal.

Kako navodi, zajedno su djelovali s ciljem činjenja više krivičnih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiocima, propuštanja i nečinjenja, iako su u skladu sa službenim dužnostima kao vršioci visokih izvršnih i zakonodavnih funkcija u BiH bili obavezni da provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela.

U prijavi se dalje navodi da su svi oni prikrili krivična djela terorizma i ubistava vršilaca najviših bezbjednosnih funkcija u Federaciji BiH, koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije „Ševe“ i druga NN lica.