Drljača: Odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori – politička odluka

22
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Odluka Savjeta ministara o imenovanju Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, je nešto što se dugo čekalo i ta odluka je pokrenula stvari sa mrtve tačke, rekao je Miroslav Drljača načelnik opštine Novi Grad gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Drljača je istakao da Ekspertski tim sa stručnog stanovišta treba da napravi sveobuhvatnu alalizu stanja i da se predvide svi mogući negativni uticaji na samu oklinu koji bi se desili u okruženju u lokaciji Trgovska gora, odnosno lokaciji Čerkezovac.

– Mi ostajemo kod stava da ta lokacija nije izabrana jednim realnim tonom, nego da se radi o političkoj odluci. Teško je vjerovati da od cjelokupne teritorije Republike Hrvatske, da je baš taj rog najidelanije mjesto za formiranje, a poslije i za odlaganje nuklearnog otpada – istakao je Drljača i dodao da svi relevantni podaci govore da od četiri lokacije koje su bile u opticaju ova je imala najmanje bodova.

Ističe da Ekpertski tim treba da dokaže da se radi o proizvoljnoj odluci koja nije ničim dokazana i da Tim to može kvalitetno da odradi.

– Jako je važno da BiH shvati da sa ovakvom izgradnjom odlagališta građani koji žive na prodručju BiH, ne samo Novog Grada, nego i svih 13 opština u slivu rijeke Une sigurno imaju razlog za brigu – smatra Drljača.

Podsjećamo, za danas je najavljen novi sastanak ekspertskog tima za praćenje aktivnosti u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Članovi ekspertskog tima, kojeg je formirao Savjet ministara, već su održali dva sastanka gdje je utvrđena metodologija rada. Formirana je lista dokumentacije koja postoji, a tiče se dosadašnjih aktivnosti predstavnika Republike Hrvatske. Istovremeno, sa ekspertskim, radi i pravni tim.