Dvije posebne sjednice Narodne skupštine – o Ustavnom sudu BiH i vetu Cvijanovićeve

5
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Narodna skupština Republike Srpske održaće danas osmu posebnu sjednicu na kojoj bi, po hitnom postupku, trebala da razmatra Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, a odmah po okončanju ove uslijediće naredna o vetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željke Cvijanović na dva zaključka usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Osma posebna sjednica počeće u 11.00 časova, a na njenom predloženom dnevnom redu je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Riječ je o prijedlogu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, narodnih poslanika i Vlade Srpske.

Kada je riječ o devetoj posebnoj sjednici, na predloženom dnevnom redu je prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske da je veoma štetan po vitalne interese Srpske zaključak za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu, usvojen bez konsenzusa 21. juna na sjednici Predsjedništva BiH.

Takođe, tu je i prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH iz Srpske da je veoma štetan po vitalne interese Srpske zaključak za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, usvojen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 21. juna.

Deveta posebna sjednica sazvana je na zahtjev Cvijanovićeve.

Narodnoj skupštini dostavljene su izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o proglašenju destruktivnim po vitalne interese Srpske ova dva zaključka.

Prema Ustavu BiH, Narodna skupština razmatra izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i ukoliko ih deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporeni zaključci Predsjedništva BiH ne stupaju na snagu.