Džaferović: Odlazak stranih sudija značio bi put u nestanak BiH

33
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da bi odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH značio put u nestanak BiH, te pozvao na razgovore o širim promjenama Ustava BiH koje uključuju i entitetsko glasanje.

– Tražiti u situaciji blokada, opstrukcija, prijetnji otcjepljenjem da strane sudije odu iz Ustavnog suda i ništa drugo ne promijeniti – put je u nestanak BiH – rekao je Džaferović novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Džaferović je poručio da Dejtonski sporazum nije jelovnik, pa da se iz njega može uzeti ono što se nekome sviđa, a odbaciti ono što se ne sviđa.

On je naveo da je, kada je riječ o posjeti BiH predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik glasao protiv i najavio pokretanje pitanja ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa.

– Tačke koje se tiču Oružanih snaga BiH danas nisu usvojene jer je Dodik glasao protiv, a te odluke, kada je riječ o odbrani BiH, donose se konsenzusom – rekao je Džaferović.

Bošnjački član Predsjedništva tvrdi da se na današnjoj sjednici vidjela opstrukcija funkcionisanja institucija BiH, nazivajući to opstrukcijom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Oni koji protiv toga rade ne mogu to objašnjavati tako da učestvuju u sjednicama, a glasaju protiv svega jer je to vrlo ozbiljna povreda Dejtonskog mirovnog sporazuma i opstruisanje institucija BiH – rekao je Džaferović, pozivajući da se to ne čini jer, kako je naveo, u krajnjem će ispaštati entiteti.

Bošnjački član Predsjedništva je rekao da BiH ne može da nestane, ali da može nestati samo ono što je nastalo u Dejtonu, dodajući da su to entiteti.

On smatra da se pod blokadama nastoji izdejstvovati rješenje koje bi BiH moglo odvesti u sunovrat.

– To bi moglo značiti da, ako bi se donijela neka odluka o disoluciji, onda ne bi bilo institucije u BiH koja bi bila u mogućnosti da zaštiti Dejtonski sporazum i da takvu odluku odbaci. To su ciljevi onih koji traže da se isključe stranci iz Ustavnog suda BiH – tvrdi Džaferović.

Govoreći o imenovanju novog sudije Ustavnog suda BiH, Džaferović je negirao da je o tome razgovarao s Dodikom, te dodao da mu (Dodiku) ništa nije govorio o tome.

– Sva tri člana Predsjedništva BiH su od predsjednika Ustavnog suda BiH obaviještena o pokretanju procedure za izbor jednog stranog sudije jer 25. aprila jednom od postojećih sudija ističe mandat. Sva tri člana Predsjedništva su imala mogućnost da reaguju, pa mislim da (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko) Komšić nikoga nije obmanuo – dodao je Džaferović.

On je poručio da se ne smije zaboraviti da Predsjedništvo BiH djeluje samo na nivou konsultacija, te da se od Predsjedništva BiH ne traži nikakva odluka.

Džaferović je napomenuo da uopšte nije moguće usvojiti zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se uredilo djelovanje i rad te institucije, s obzirom na to da Ustavni sud svoje utemeljenje o radu ima isključivo u Ustavu BiH, u kojem su definisani struktura, kvorum i ovlaštenja te institucije.