Džaferović: Tačno je, Milanović je doveo u pitanje presude o genocidu

26
Foto: klix.ba

Nakon što je Kabinet predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, na pitanje N1, odgovorio kako je „laž“ da je Milanović negirao „genocid u Srebrenici“ na sastanku lidera u okviru samita Brdo-Brioni, N1 je zatražio i komentar predsjedavajućeg i bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića koji je takođe prisustvovao sastanku.

Iz Kabineta predsjedavajućeg kazali su za N1 kako „nije uobičajeno govoriti o tome šta se govorilo na ovakvom susretu, ali nije uobičajeno ni da predsjednik članice EU dovodi u pitanje presude međunarodnog suda o genocidu“.

– Tačno je da je predsjednik Hrvatske na radnom ručku u Brdu, ponavljajući svoje ranije javno izrečene stavove, dovodio u pitanje presude Haškog tribunala o genocidu u Srebrenici. Nakon što je upozoren i suočen sa činjenicama i nalazima iz presuda, Milanović je tvrdio da on ima pravo propitivati sve, pa i presude, na šta je dobio oštar odgovor predsjedavajućeg Džaferovića koji je poručio da Milanović, ako ne prihvata presude međunarodnih sudova o genocidu, ima ozbiljan problem – navodi su odgovoru Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.