Džonson: Napadi nisu uspjeli da izazovu podjele

9
Foto: Brian Lawless/AP

Teroristički napadi Al Kaide 11. septembra 2001. godine na SAD nisu uspjeli da izazovu podjele među onima koji vjeruju u slobodu i demokratiju, rekao je danas britanski premijer Boris Džonson u video poruci objavljenoj povodom 20 godina od napada.

Skoro 3.000 ljudi je poginulo, uključujući više od 2.600 u zgradama Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku nakon što su otmičari preuzeli kontrolu nad putničkim avionima i usmjerili ih na kule i Pentagon.

– Teroristi su izazvali tugu i patnju koja je i danas prisutna, ali možemo da kažemo iz perspektive proteklih 20 godina da nisu uspjeli da uzdrmaju našu vjeru u slobodu i demokratiju – naglasio je Džonson.

Prema njegovim riječima, teroristi nisu uspjeli ni da izazovu podjelu između država, odustajanje od zajedničkih vrijednosti ili da dovedu do života u neprestanom strahu.

Poruka će biti emitovana tokom ceremonije u Olimpijskom parku u Londonu, gdje se nalazi spomenik izrađen od čelika izvučenog sa mjesta na kojem su pale kule Svjetskog trgovinskog centra.