Džuel iznenađen Šmitovom izjavom: Poznate procedure sklapanja aranžmana sa MMF-om

14
Foto: Velibor Tripić

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Endrjuom Džuelom o aktuelnim dešavanjima i budućoj saradnji sa ovom finsijskom institucijom.

– Na prvom sastanku poslije imenovanja ministra Tegeltije na čelo Ministarstva finansija i trezora BiH, Džuel je, uz iskrene čestitke na novoj poziciji, izrazio nadu da će saradnja s MMF-om biti intenzivnija u predstojećem mandatu – ističe se u saopštenju.

Sagovornici su se osvrnuli i na izjave tokom nedavnog obraćanja Kristijana Šmita pred Britanskim parlamentom gdje se, prema medijskim izvještajima, govorilo o tome da „finansijske institucije, poput MMF-a, ubuduće odlučnije uslovljavaju finansijsku pomoć Republici Srpskoj“.

Džuel je naglasio je da je iznenađen takvim izjavama te je zajednički ocijenjeno da su poznate i striktno propisane procedure načina saradnje i sklapanja aranžmana s MMF-om i da je to jedini način za saradnju.

Prema Džuelovim riječima, odluke o aktivnostima MMF-a donosi Izvršni odbor ove institucije i njeni dioničari te da se buduća saradnja u vezi aranžmana između BiH i MMF-a pokreće i odlučuje u Fiskalnom savjetu BiH.

Foto: SRNA

Tegeltija izrazio je očekivanje da će se uskoro okončati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH kako bi se u punom kapacitetu posvetili i saradnji s MMF-om jer je u maju ove godine planirana i posjeta Misije MMF-a.

Na sastanku se razgovaralo i o aktuelnoj politčkoj situaciji u BiH i aktivnostima koje su prioritetne u radu Ministarstva finansija i trezora BiH.