Eparhija raško-prizrenska: Duboko smo zabrinuti, niko nas nije konsultovao o izmještanju spomenika

3
Foto: A. Stanković/RAS Srbija

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost povodom izmještanja spomen ploče srpskim vojnicima, koji su u Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu oslobodili ove prostore.

– Ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija raško-prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmještanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svjetskom ratu, koji su podnijeli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima – navodi se u saopštenju Eparhije.

Na ovaj način, ne samo da je ponovo iskazano nepoštovanje prema jednom spomen obilježju na pravoslavnom groblju na Kosovu i Meothiji, i to od strane zvaničnog gradskog preduzeća, već se prekrajanjem istorije pokušavaju zamagliti nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima, dodaju iz Eparhije.

– Time se pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i vjerskog nasljeđa bila kada bi zaštita tog nasljeđa bila prepuštena isključivo pristinskim institucijama. Eparhijska pravna služba će razmotriti sve mogućnosti kako da se spomen ploča vrati na svoje prvobitno mjesto i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti. Međutim, više od svega, učestalo skrnavljenje i oštećivanje srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji nam pokazuju potrebu za višim stepenom zaštitom naše kulturne i duhovne baštine, ukoliko želimo da ta baština na ovim prostorima opstane onakva kakva jeste – istaknuto je u saopštenju Eparhije.

Spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine u spomen-parku na prištinskom pravoslavnom groblju, pomjeren je sa centralnog mjesta.

Umjesto njega postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom jeziku piše: „Francuskim vojnicima palim na Kosovu“.