Erdogan: Građani u BiH i Turskoj putovaće samo sa ličnom kartom

80
Foto: Klix.ba

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je danas u Sarajevu da će građani iz BiH moći da putuju u Tursku samo sa ličnom kartom.

– Nastavljamo pružati našu razvojnu pomoć BiH i radimo na tome da se započne međusobno putovanje sa ličnim kartama između dvije zemlje. Donijeli smo tu odluku, naši ministri spoljnih poslova će ispoštovati procedure, a nakon toga ćemo iz Turske u BiH i iz BiH u Tursku putovati samo sa ličnim kartama – rekao je Erdogan nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

On je dodao da će Turska sličan sporazum sutra potpisati i sa Srbijom, a ranije su to uradili sa Bugarskom.

Erdogan je rekao da je Turska spremna da pruži sve od sebe da se prevaziđu trenutni problemi u BiH.

Erdogan je istakao da je od vitalnog značaja da predstojeći opšti izbori u BiH budu transparentni i konstruktivni, te dodao da to nije značajno samo za zemlju, već i cio region.

On je istakao da BiH u narednom periodu očekuje intezivna politička agenda, te da je promovisanje izborne atmosfere koje će doprinijeti prosperitetu, posebno važno za mir i stabilnost BiH.

– Želim da izborni rezultati budu od koristi za cijelu BiH. Uz saglasnost strana, još jednom ponavljam da je Turska spremna dati sve od sebe da se prevaziđu trenutni problemi u BiH – rekao je turski predsjednik.

On je ponovio da su odnosi dvije zemlje na izuzetnom nivou, te da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao o koracima koji se mogu preduzeti za unapređenje saradnje.

Erdogan je naveo da je na sastancima razgovarano i o tome šta može da se uradi kako bi bila unapređenja trgovina BiH i Turske, koja je dostigla 876 miliona dolara, uz povećanje od gotovo 35 odsto prošle godine, te da se povećaju ulaganja.

– Veliku važnost pridajemo projektu auto-puta Sarajevo-Beograd, čije smo temlje postavili 2019. godine – rekao je Erdogan i dodao da su date instrukcije Zirat banci za prevazilaženje finansijskih problema koji su se pojavili.

Turski predsjednik je naglasio da je auto-put „mirovni projekat“ koji će povezati ne samo zemlje regiona, već i narode, te izrazio uvjerenje da današnja posjeta turske delegacije BiH daje zamah ovom projektu.