Erdogan: Jermenija odmah da povuče snage sa „okupirane“ teritorije

20
Foto: REUTERS/Tumay Berkin

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Jermenija mora odmah da povuče svoje snage sa teritorije, za koju navodi da je okupirala u Azerbejdžanu, te da je vrijeme da se okonča kriza u regionu nakon sukoba između snaga dvije zemlje u regionu Nagorno-Karabah.

Tokom drugog dana sukoba oko regiona Nagorno-Karabah poginula je najmanje 21 osoba. Ankara je u sukobu objavila da podržava Azerbejdžan.

– Vrijeme je da se okonča kriza u regionu koja je počela okupacijom Nagorno-Karabaha. U regionu će ponovo zavladati mir nakon što Jermenija odmah povuče svoje snage sa azerbejdžanske teritorije koju je okupirala – naglasio je Erdogan.

Prema njegovim riječima,Minska grupa, koju predvode Rusija, Francuska i SAD i posreduje između Jermenije i Azerbejdžana, ali nije uspjela da riješi ovaj spor koji traje 30 godina.

On je naglasio da Azerbejdžan treba da „uzme stvar u svoje ruke bez obzira da li se to nekom dopadalo ili ne, a Turska će nastaviti da podržava tu zemlju svim resursima i srcem“.

Nešto ranije je turski ministar odbrane Hulusi Akar naveo da Jermenija mora da povuče strane plaćenike i teroriste“ radi ostvarenja stabilnosti u regionu.