Erdogan: Nezadovoljni smo pregovorima, krećemo u novu vojnu akciju

19
Foto: REUTERS/Tumay Berkin

Turska nije zadovoljna pregovorima s Rusijom o sirijskom Idlibu i spremna je da počne vojnu operaciju u toj oblasti, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

– Ukoliko zemlje sa kojima vodimo pregovore ne učine ništa u Idlibu, mi ćemo preuzeti stvari u svoje ruke. Za sada nismo vidjeli nikakve rezultate pregovora koji bi nas zadovoljili. U potpunosti smo spremni da pokrenemo svoju operaciju u Idlibu, pitanje je samo vremena. Možemo je započeti u svakom trenutku, to je za nas od ključne važnosti – rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je dodao i da je o mogućoj operaciji u Idlibu razgovarao i sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

– Idlib nećemo ostaviti režimu koji očigledno ne razumije našu odlučnost. Rješeni smo da pretvorimo Idlib u bezbjedno mjesto za civile i za Tursku, po svaku cijenu – zaključio je Erdogan.

Prethodno je saopšteno da je Erdogan pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog lidera Bašara el Asada kako bi obustavio ofanzivu sirijske vojske u Idlibu i do kraja februara napustila zonu gdje su razmješteni turski kontrolni punktovi.

Istovremeno, Erdogan je zaprijetio da će, ukoliko se to ne dogodi, pokrenuti vojnu operaciju u toj sirijskoj provinciji.

Inače, prva faza pregovora o Idlibu održana je prošle sedmice u Ankari i to u svjetlu eskalacije tenzija na sjeverozapadu Sirije. Druga faza održana je početkom sedmice u Moskvi.

Peskov: I mi smo nezadovoljni

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, koji je izrazio nezadovoljstvo pregovorima sa Rusijom i rekao da je njegova zemlja spremna za novu akciju u Siriji, rekavši i da je Rusija takođe nezadovoljna napadima terorista na sirijske snage i ruske vojne objekte u Idlibu.

Kako je istakao, Rusija je bila zadovoljna dogovorom koji je postignut prije nešto više od godinu dana u Sočiju, međutim to zadovoljstvo je nestalo nakon što su terorističke grupacije pokrenule napade na sirijske snage i ruske vojne objekte.

– To zadovoljstvo bilo je obostrano, međutim naše zadovoljstvo je nestalo nakon što su u Idlibu terorističke grupacije pokrenule napade – naglasio je on.

Foto: Valery Sharifulin/TASS

Portparol Kremlja je ocijenio i da je vojna operacija Turske u Idlibu najgori mogući scenario razvoja situacije.

– Ako je riječ o operaciji protiv teroristčikih grupacija u Idlibu, to bi bilo u skladu sa dogovrima iz Sočija, budući da one trenutno imaju poprilično jako naoružanje. Međutim, ako je riječ o operaciji protiv legitimnih vlasti, to bi bio najgori mogući scenario – upozorio je Peskov.

Peskov je takođe rekao da Rusija namjerava da nastavi sa korišćenjem kontakata sa Turskom kako bi se izbjegla eskalacija tenzija u Idlibu.

Lavrov: Niko nije obećao teroristima da ih neće dirati

Rusija u sirijskom Idlibu podržava sirijsku vojsku koja samo odgovara na provokacije, jer niko nikad nije obećao teroristima da ih neće dirati u idlibskoj zoni u Siriji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Još nije formiran demilitarizovani pojas duž cijelog oboda idlibske zone. Štaviše, nastavljaju se napadi na položaje sirijske armije i civilne objekte, kao i pokušaji napada na našu vazduhoplovnu bazu u Hmejmimu – rekao je Lavrov na konferenciji za medije nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Jordana Huseinom Abdulom as Safadijem u Moskvi.

Lavrov je istakao da sirijske oružane snage odgovaraju na neprihvatljive provokacije i samo potvrđuju posvećenost sporazumima o Idlibu, uključujući i sporazume o poštovanju režima prekida vatre.

– Mi ih podržavamo u tome. Nikad niko nije obećao teroristima da ih neće dirati u idlibskoj zoni. Pročitajte sporazume predsjednika Rusije i Turske i sve će doći na svoje mjesto – izjavio je Lavrov.

Foto: Mihail Metcel/TASS

Rusko-turski sastanak u Moskvi bez rezultata

Lavrov je takođe saopštio da ruska strana na sastanku sa turskom delegacijom nije postavljala nikakve nove zahtjeve kada je riječ o sirijskom Idlibu.

– Na tursko-ruskim pregovorima nije postignut konačan rezultat po pitanju poštovanja sporazuma o Idlibu koje su postigli predsjednici Rusije i Turske. Nismo imali nove zahtjeve jer smatramo da je potrebno realizovati sve ono o čemu su se dogovorili naši lideri – objasnio je Lavrov.

On je dodao da će Moskva nastaviti da sarađuje s Ankarom po pitanju Idliba, uključujući i saradnju na najvišem nivou. Međutim, ruski ministar je precizirao da za sad nema informacija o sastanku Putina i Erdogana.