Erdogan: Nezamislivo je da Turska okrene leđa Balkanu

20

Nezamislivo je da Turska okrene leđa regionu Balkana sa kojim ima zajedničku istoriju, geografiju i sa kojom dijeli sudbinu, poručio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

– Nažalost, tokom devedesetih godina bili smo svjedoci bolnih događaja na Balkanu koji su ranili srca svih nas. Iako je prošlo četvrt vijeka, bol Srebrenice još je svježa. Ipak, uprkos svim patnjama i nevoljama koje je Balkan proživio, izvukao je i pouku iz istorije i u posljednjih 25 godina postigao vrlo ozbiljan napredak na putu ka stabilnosti, bezbjednosti i miru – rekao je Erdogan u intervjuu za sarajevski nedjeljnik Stav.

Turska je, kazao je, bila podrška ovom procesu.

– Okviri pristupa naše zemlje Balkanu jesu poštovanje, regionalno zajedništvo, sveobuhvatnost – kazao je Erdogan.

Govoreći o BiH, Erdogan je rekao da je Alija Izetbegović bio jedan od, kako je naveo, najvećih mislilaca, političara i lidera ne samo Bosne i Hercegovine već cijelog islamskog svijeta.

– Bio je hrabar u ratu, privržen otac u porodici, iskren prijatelj, mudri vođa koji je doveo svoju naciju do nezavisnosti. Najveće djelo Alije Izetbegovića jeste Bosna i Hercegovina, a najveće nasljeđe dostojanstvo… – rekao je turski predsjednik.

Upitan zašto pojedinim zemljama toliko smeta sporazum između Turske i Libije, Erdogan je odgovorio:

– Naši sagovornici u Libiji jesu premijer Seraj i Vlada nacionalnog jedinstva, koja je priznata od UN. Libija, s kojom imamo vijekovima ukorijenjene odnose, takođe je naš susjed na Mediteranu. Nismo mogli biti promatrači u nastojanjima izostavljanja naše države i kiparskih Turaka u potrazi za resursima ugljovodonika i njihovog prerađivanja na istočnom Sredozemlju – rekao je Erdogan.

Ukazao je da je potpisivanjem dva sporazuma prošlog mjeseca saradnje Turske sa Libijom podignuta na najviši nivo.

– ”Sporazum o bezbjednosnoj i vojnoj saradnji” i ”Sporazum o ograničenju pomorskih nadležnosti” donijeli su jako važne strateške dobiti našoj zemlji. Ovim koracima pokvareni su planovi izbacivanja Turske iz jednačine Mediterana – kazao je, između ostalog, Erdogan.