Erdogan nudi posredništvo između Moskve i Kijeva

6
Foto: Murat Kula/Anadolu Agency

Turska je spremna da bude posrednik između Rusije i Ukrajine, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Televizija NTV prenijela je komentare Erdogana, koji je izrazio spremnost da posreduje uprkos tome što je naljutio Moskvu prodajom dronova Kijevu, usljed tenzija na istoku Ukrajine.

Obraćajući se novinarima na letu iz Turkmenistana, Erdogan je rekao da Turska želi mir u području Crnog mora, uz podsjećanje da je o toj temi često razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, prenio je Rojters.

– Bilo kao posrednik ili razgovarajući s njima o problemu, održavanjem sastanaka sa Ukrajinom i gospodinom Putinom, ako Bog da, želimo da učestvujemo u pronalaženju rješenja za to – istakao je Erdogan.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želio da komentariše Erdoganovu ponudu.

Zvaničnici SAD, NATO-a i Ukrajine tvrde da Rusija gomila vojsku na granici sa Ukrajinom, koja se bori protiv proruskih boraca koji kontrolišu dio teritorije na istoku zemlje.

Ukrajinska vojna obavještajna služba tvrdi da se Moskva sprema za napad na Ukrajinu početkom sljedeće godine. Rusija je odbacila takve komentare kao “malicioznu američku propagandu”.

Turska, koja je članica NATO-a, održava dobre odnose sa Kijevom i Moskvom, ali se protivi politici Rusije u Siriji i Libiji.