Erdogan: Šolc promijenio stav prema Rusiji

26
Foto: Murat Kula/Anadolu Agency

Njemački kancelar Olaf Šolc promijenio je stav prema Rusiji, rekavši da treba pronaći zajednički jezik sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je podsjetio da je u utorak, 1. novembra, razgovarao telefonom sa Šolcom, istakavši važnost „ličnih odnosa u preduzimanju „najvažnijih koraka“ u diplomatiji.

Erdogan je u obraćanju turskim medijima napomenuo da je o važnosti ličnih odnosa razgovarao i sa Putinom.

Turski lider rekao je da pomenuti razgovori pokazuju da ruski predsjednik „nije neko ko će se povući ako idete protiv njega“, prenijela je turska državna agencija „Anadolija“.

Izjave Erdogana uslijedile su nakon razgovora sa Šolcom 1. novembra tokom kojeg su dvojica lidera razmijenila mišljenja o najnovijim dešavanjima u rusko-ukrajinskom ratu.

Portparol njemačkog kancelara rekao je da Šolc cijeni napore Turske sa ciljem održavanja izvoza žitarica iz Ukrajine u okviru Crnomorske inicijative za žitarice.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica preko Crnog mora, koji je obustavljen nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru.

Rusija je u subotu, 29. oktobra, saopštila da će suspendovati učešće u sporazumu zbog ukrajinskog napada na Crnomorsku flotu u luci u Sevastopolju.

Turska i Rusija su juče saopštile da se Moskva vraća sprovođenju sporazuma, nakon posredničkih napora koje je uložila Ankara i bezbjednosnih garancija koje je dala Ukrajina.