Erdogan: Stav ruske strane pozitivan i konstruktivan

3
Foto: kremlin.ru

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je nadu tokom razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da će biti uspješni pregovori o isporuci ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka.

– Tokom najnovijih pregovora u Istanbulu o žitu, stav ruske strane bio je veoma pozitivan i konstruktivan. Naravno, o rezultatu koji ćemo dobiti nakon ovih pregovora nesumnjivo će se razgovarati u cijelom svijetu. Želio bih još jednom da vam izrazim svoju zahvalnost i nadam se da će naši razgovori biti produktivni – rekao je turski lider.

Erdogan je istakao važnost održavanja kontakata na najvišem nivou u telefonskim razgovorima između dva predsjednika, a današnji sastanak na marginama samita u formatu Astana nazvao je još većim plusom.

Turski predsjednik je pozvao ruskog kolegu da razgovaraju o širokom dnevnom redu. Fokusirajući se na situaciju sa izvozom žitarica, Erdogan je istakao konstruktivnu posredničku ulogu Rusije u ovom pitanju, prenio je TASS.

Foto: kremlin.ru

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je 15. jula da su učesnici sastanka o takozvanom pitanju žita u Turskoj podržali prijedloge Rusije i da će uskoro biti završen rad na konačnom dokumentu.

U Istanbulu su 13. jula vođeni razgovori o uspostavljanju „žitnog koridora“, kojima su prisustvovale vojne delegacije Rusije, Turske, Ukrajine i predstavnici UN.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je poslije sastanka da je to veliki korak ka osiguranju bezbjednog i pouzdanog izvoza hrane iz Ukrajine preko Crnog mora.