Erdogan: Svjetski lideri treba da razgovaraju sa Putinom

21
Foto: Murat Kula/Anadolu Agency

„Svjetski lideri“ treba da razgovaraju sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom „i otvore vrata svijeta“, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

– Nažalost, UN nisu bile u stanju da okončaju rat i zaustave krvoproliće i da pronađu rješenje za energetsku i prehrambenu krizu koja je posljedica rata. Napori generalnog sekretara UN da uspostavi koridor za žito vratili su izvjesno povjerenje u organizaciju, ali nema sumnje da se mora uložiti više napora da se rat okonča – rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, „ovo je proces koji zahtjeva zajedničke napore svih svjetskih lidera, a ne samo njegove“, prenosi RIA Novosti.

– Svi oni lideri treba da promovišu ovaj stav. Drugim riječima, svako ko ima više ili manje odnose sa Putinom treba da razgovara sa njim o ovim pitanjima kako bi se otvorila ta vrata. Isto je i sa Zelenskim. U suprotnom, ispoljavanje potpuno različitih negativnih pristupa ovim liderima neće donijeti očekivani rezultat. Naprotiv, mislim da će se broj mrtvih i razaranja ovdje još više povećati – rekao je turski lider.