EU: Poziv Domu naroda da što prije usvoji zakon o sprečavanju pranja novca

2
Foto: REUTERS/Yves Herman

Delegacija EU u BiH pozvala je danas Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da naredne sedmice zakaže sjednicu i usvoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

– Predloženi zakon je u najvećoj mjeri izrađen u skladu sa evropskim standardima i donosi jasne prednosti za građane i poslovne subjekte – navodi se u saopštenju i podsjeća da je ostalo još zadnje čitanje u Domu naroda.

Iz Delegacije EU u BiH ističu da je potrebno hitno zakazati sjednicu iduće sedmice, jer Komitet Manival Savjeta Evrope dolazi u BiH, u ponedjeljak, 12. februara, radi procjene da li je BiH postigla zadovoljavajući nivo standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

– Ukoliko nacrt zakona ne stupi na snagu prije nego što Manival završi svoju misiju 28. februara, neće biti obuhvaćen procjenom, što značajno povećava rizik da će Radna grupa za finansijsko djelovanje (FATF) staviti BiH na svoju „sivu listu“, čime će se BiH naći na listi jurisdikcija EU sa strateškim nedostacima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma – navodi se u saopštenju.

Iz Delegacije EU u BiH ističu da bi stavljanje BiH na ove liste imalo političke, ekonomske i finansijske posljedice za zemlju, uticalo na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatnim komercijalnim aktivnostima, kao i javnim fiskalnim poslovima, a mogli bi da odvrati strana ulaganja i oteža međunarodno kretanje kapitala.

– Osim toga, zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma je više puta naglašavan kao jedan od prioriteta, uz druge zakone, koji su potrebni prije nego što Evropski savjet u martu razmotri treba li dati zeleno svjetlo BiH za otvaranje pristupnih pregovora – navodi se u saopštenju i podsjeća da je na to ukazala i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen prilikom nedavne posjete BiH.

Iz Delegacije EU ukazuju da je potrebno da nadležni u BiH pokažu da njihova iskazana predanost evropskoj budućnosti uključuje i posvećenost evropskim standardima, uz napomenu da je vrijeme od ključne važnosti.