EU pozvala Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu

28
Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Evropska unija pozvala je Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu, izjavio je danas portparol EU Peter Stano i poručio da Unija pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju na sjeveru KiM.

Stano je u izjavi za Tanjug rekao da poziva umiješane strane da ostanu mirne i poručio da moraju da prestanu sve „nekoordinisane i jednostrane akcije“, kojima se ugrožava stabilnost i bezbjednost na terenu i ometa sloboda kretanja.

– Nakon što je Kosovo prihvatilo zahtjeve visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost (Žozepa) Borelja i SAD da odloži planirane mjere u vezi sa registarskim tablicama i ličnim karticama, uz uslov da se uklone sve barijere, EU je pozvala obje strane da se sastanu u Briselu da razgovaraju o putu ka napretku – rekao je Stano.

Rekao je da su dijalog i pregovori jedini način za rješavanje sporova.

– EU je bila i ostaje u bliskom kontaktu i sa Kosovom i sa Srbijom u cilju smirivanja tenzija, u bliskoj saradnji sa EULEKS-om, KFOR-om i međunarodnim partnerima, posebno sa SAD – poručio je Stano.

Istakao je da se sva otvorena pitanja moraju rješavati dijalogom, kojim posreduje EU.

Stano je rekao da se treba ponovo usredsrediti na „sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“ koja je, kako je naglasio, od suštinskog značaja za evropske integracije dvije strane.

– Boreljov predlog je bio da se odlože mjere o registraskim tablicama i ličnim kartama i da se u međuvremenu održi sastanak u Briselu kako bi se razgovaralo o putu ka napretku – rekao je Stano.

Na sjeveru Kosova i Metohije u toku je uklanjanje barikada koje su Srbi postavili sinoć u znak protesta zbog odluke Prištine.

Po nalogu SAD, Priština je za 30 dana odložila primjenu odluke o preregistraciji vozila i uvođenju deklaracijskih listova umjesto srpskih ličnih karata. Počelo je uklanjanje barikada koje su Srbi postavili u znak protesta. Na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno, ali se svima sa srpskim ličnim kartama izdaju propratni papiri.

U Gornjem Jarinju prvo su sklonjeni kamioni koji su blokirali put, i ostalo je da se ukloni šljunak koji je prosut po putu. Očekuje se da se put u potpunosti odblokira, kako i da administrativni prelaz Jarinje ponovo profunkcioniše.