EUFOR želi da prekontroliše opremu koju je Vučić donirao u Mrkonjić Gradu

179
Foto: SRNA

Pripadnici EUFOR-a uputili su danas telefonski poziv direktoru Gimnazije u Mrkonjić Gradu i zahtjev da prekontrolišu opremu koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donirao Mašinskoj školi i Gimnaziji u ovom gradu, saznaje ATV.

– Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zaprimilo je informaciju od direktora Gimnazije iz Mrkonjić Grada po pitanju telefonske najave pripadnike EUFOR-a da su zainteresovani, odnosno da bi htjeli da dođu u školu kako bi provjerili i pregledali opremu koju je donirao predsjednik Srbije. S obzirom na sve zakonske i druge akte kojima je regulisan rad, u škole ne smije da uđe niko bez posebnih ovlašćenja i bez upućenog zahtjeva – rekla je ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić.

Ona navodi da Ministarstvo, s obzirom da nije zaprimilo zahtjev, nije u mogućnosti da odobri bilo kakav ulazak pripadnika EUFOR-a u prostorije Gimnazije u Mrkonjić Gradu.

Kako ATV saznaje, direktor škole Zoran Bjelajac dobio je poziv od kancelarije EUFOR-a iz Banjaluke.

– Kancelarija EUFOR- me je kontaktirala da li mogu da doću u posjetu Gimnaziji i Mašinskoj školi da se raspitaju o donaciji predsjednika Srbije. Ja sam im saopštio da takva posjeta nije moguća bez odobrenja resornog ministarstva i tu je naša konverzacija završena – kaže Bjeljac.

Riječ je o dvije grupe donacija. Donacija koja je juče stigla je računarska oprema i knjige, a druga donacija je 600.000 KM koja će tek uslijediti.

EUFOR: Kontaktirali smo Gimnaziju, ali ne u vezi sa doniranom opremom

Banjalučka kancelarija EUFOR-a potvrdila je da je kontaktirala Gimnaziju u Mrkonjić Gradu, ali ne zbog posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i opreme koju je donirao ovoj školi.

Iz EUFOR-a su za Alternativnu televiziju naveli da njihovi timovi redovno posjećuju lokalne zajednice, uključujući škole, da bi se upoznali o opštoj situaciji i problemima koje zajednice imaju.

– Tim za vezu EUFOR-a iz Banjaluke kontaktirao je direktora Gimnazije da bi utvrdio da li je škola zainteresovana za posjetu. Vojnici su iz pristojnosti pitali da li je posjeta predsjednika Vučića protekla dobro. Ni u jednom trenutku nije postojala namjera da se vrši inspekcija ili kontrola donacije – naveli su iz Eufora.

Iz EUFOR-a kažu da u okviru posjeta školama obično nude i obuke u poznavanju opasnosti od mina, ističući da timovi za osmatranje i vezu Eufora godišnje održe obuku u poznavanju opasnosti od mina za 15.000 polaznika.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ranije je saopšteno da im Kancelarija EUFOR-a u Banjaluci nije uputila pisani zahtjev za posjetu Gimnaziji Mrkonjić Grad u vezi sa jučerašnjom donacijom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića toj školi.

Iz Ministarstva su naveli da ih je direktor Gimnazije Mrkonjić Grad Zoran Bjelajac obavijestio da su ga predstavnici Eufora iz Banjaluke telefonski kontaktirali sa zahtjevom da posjete školu povodom donacije.

Donacija koju je dobila Gimnazija Mrkonjić Grad prilikom posjete Vučića odnosi se na dvadeset laptop računara za kabinet informatike i sto knjiga za biblioteku, dok će finansijska pomoć namijenjena za rekonstrukciju škole i opremanje kabineta biti realizovana tokom godine.