Fazlić: Po šumama 1.500 migranata, stanovništvo u strahu

21
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da se po šumama nalazi oko 1.500 migranata, zbog čega je stanovništvo u strahu.

On je poručio da nekadašnja fabrika Bira u Bihaću nikada više neće biti mjesto za smještaj migranata.

– To je naš uslov da se rješava migrantska kriza, jednom su nas prevarili, više neće – rekao je Fazlić za BHT1.

Prema njegovim riječima, Grad Bihać je sa Međunarodnom organizacijom za migracije u aprilu, početkom epidemije virusa korona, postigao dogovor da se migranti privremeno smjeste u migrantski kamp Lipa, gdje su trebali ostati najduže do septembra.

– Početkom epidemije cilj je bio povući migrante s ulica, a Bihać je učestvovao u finansiranju sa pola miliona KM, te je dao svoje zemljište – rekao je Fazlić.

On je istakao da je do decembra bilo dovoljno vremena da se poprave uslovi u Lipi, ocijenivši da je IOM možda namjerno izazvao trenutnu situaciju.

Fazlić je naveo da nisu tačne informacije da u Lipi nije bilo vode, te da je grad uspio sprovesti vodu u skladu sa svojim kapacitetima, ali da to nije bilo dovoljno.

On je naglasio da su iz Brisela govorili da će migranti ostati u Lipi do septembra, te dodao da su tek sad pokušali da poprave situaciju.

– Dali smo sve, a sad kažu da ih primimo u urbani dio grada, to ne dolazi u obzir – zaključio je Fazlić.

Šatorski kamp za migrante Lipa kod Bihaća stradao je prije dva dana u požaru, nakon čega su migranti smješteni u njemu ostali pod vedrim nebom.

Savjet ministara donio je početkom sedmice odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Lipa, na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.

Do okončanja građevinskih radova u Lipi predviđeno je da migranti budu smješteni u Biri, čemu se protive vlasti Unsko-sanskog kantona i građani Bihaća.