FBI đak: Ovo je čovjek koji je osigurao da patrijarh i mitropolit stignu na Cetinje

234
Foto: gov.me

V.D. pomoćnika direktora za Sektor policije posebne namjene Miloš Rakonjac juče je predvodio filmsku akciju na Cetinju, kada je zajedno sa svojim kolegama bezbjedno sproveo patrijarha Porfirija i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija do Cetinjskog manastira.

Njih dvojica su juče helikopterom sletjeli na Cetinje, nakon što su pojedini građani građani Crne Gore postavili barikade na ulaz u grad, protestujući protiv ustoličenja mitropolita u njemu.

Ovu bezbjednosno rizičnu akciju predvodio je Miloš Rakonjac, dugogodišnji član antiterorističke jedinice. Kako navodi portal mondo.me, ovaj hrabri pripadnik policije ima veoma zapaženu karijeru.

Rakonjac je rođen u Bijelom Polju 1983. godine. Završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Danilovgradu koja je bila polazna tačka za nastavak obrazovanja na Pravnom fakultetu u Podgorici, gdje je specijalizirao na Krivično-pravnom smjeru.

Miloš je pohađao brojne svjetske policijske akademije među kojima se posebno izdvaja FBI nacionalna akademija koja inače predstavlja najprestižniji program liderstva koji je specijalno dizajniran za unapređenje akademskih i praktičnih znanja neophodnih za potrebe savremenih rukovodilaca u agencijama za sprovođenje zakona.

Pored nje, on je pohađao i ILEA akademiju dizajniranu je za perspektivne profesionalce odabrane iz različitih zemalja, kao i mnoge druge evropske i svetske akademije koje njegovu karijeru čine snažnom i na kojoj mu mogu pozavideti i policijske organizacije mnogo organizovanijih zemalja.

Rakonjac je godinama bio komandir Antiterorističkog tima, a u periodu od 2017. do 2018. godine tim lider policijskih patrola UNPOL-a u sektoru mirovnih misija UN-a na Kipru. Svoju karijeru započeo je u Centru bezbjednosti Herceg Novi, a u periodu 2006-2008. bio je snajperista u specijalističkom timu „B“ Specijalne antiterorističke jedinice.

Zahvaljući svom predanom radu, Rakonjac je i dobitnik brojnih državnih i regionalnih nagrada među kojima se izdvajaju: nagrada za najboljeg policijskog službenika Specijalne antiterorističke jedinice 2012. godine, nagrada za istaknute rezultate na ILEA akademiji i mnoge druge. Pored toga predvodio je ekipu Protivterorističke jedinice na Svjetskom takmičenju specijalnih jedinica 2019. godine u UAE – Dubai, koja je među 60 elitnih policijskih jedinica postigla visoko deveto mjesto, navodi portal mondo.me.