Fild: Pozivi na jednostrane promjene podrivaju povjerenje

22
Foto: Ambasada Velike Britanije u BiH

Zapaljiva retorika i pozivi na jednostrane promjene u BiH su regresivni i podrivaju povjerenje, rekao je Srni ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild povodom izjave ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković kojom je predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika uporedila sa Adolfom Hitlerom.

– Velika Britanija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i ustavni poredak koji je uspostavljen Dejtonskim sporazumom. Bilo kojim promjenama te strukture treba se pristupiti u duhu kompromisa i konsenzusa, u skladu sa međunarodnim standardima i dugoročnim interesima građana ove zemlje – istakao je Fild.

Ambasada Austrije BiH povodom izjave Turkovićeve na „Fejs“ televiziji uputila je na stav Delegacije EU u BiH, koje u potpunosti podržava.

Iz Delegacije EU apeluju da se svi politički akteri u BiH uzdrže od zapaljive retorike i fokusiraju na sprovođenje neophodnih vitalnih reformi koje proizilaze iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

Naglašeno je da EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH, kao stabilne, mirne i multietničke zemlje.

Iz Ambasade Njemačke u BiH nisu željeli da komentarišu izjave ministra inostranih poslova u Savjetu ministara.

Turkovićeva je u petak, 11. decembra, gostujući na „Fejs“ televiziji pozvala na ukidanje Republike Srpske, a legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika uporedila sa Hitlerom.