Filipović: Trenutno nije realan dogovor o izmjenama Ustava BiH

5
Foto: Darjana Filipović/Facebook

Hrvatska demokratska zajednica BiH smatra da zbog trenutnih političkih odnosa u BiH nije realno da bude postignut dogovor o izmjenama Ustava BiH, te da treba riješiti pitanja koja opterećuju BiH kada je riječ o Izbornom zakonu BiH, rekla je potpredsjednica HDZ-a Darijana Filipović.

Filipovićeva, koja je prisustvovala današnjem sastanku predstavnika političkih partija u Sarajevu koji su organizovale stranke „trojke“, rekla je i da HDZ ne bježi od razgovora i o tom pitanju, te da će, kao i do sada, nuditi prijedloge.

– Mi smo i u prošlosti nudili, a nudićemo i u budućnosti rješenja koja bi mogla biti prihvatljiva svima u BiH – poručila je Filipovićeva.

Ona je navela da se teme izmjena Ustava pominju posljednjih desetak godina i da će se vjerovatno pominjati neko vrijeme, te da da nije prvi put da iz „trojke“ žele nastavak razgovora o izmjenama Ustava BiH.

– Čak su i na prošlim sastancima političkih lidera govorili da bi, u okviru razgovora o izmjenama Izbornog zakona, trebalo ostaviti i mogućnost da se razgovara o izmjenama Ustava – navela je Filipovićeva.

Ona je podsjetila da je HDZ i tada na sastanku rekao da nije problem da se razgovara o svim važnim temama, pa i o izmjena Ustava.

– Znamo da od toga u ovom trenutku ne može biti ništa. I na tim sastancima dali smo do znanja i iznijeli stav da zbog političkih odnosa izmjene Ustava nisu moguće i čini nam se da se ponekad korste kao izgovor ili kao gubljenje vremena – rekla je Filipovićeva.

Ona je naglasila da HDZ pokušava riješiti neka važna politička pitanja koja opterećuju domaću javnost u okviru izmjena Izbornog zakona BiH.

– To nam se u ovom trenutku čini realnim i naravno da i to pretpostavlja spremnost svih političkih aktera da se o tome razgovara i dogovara. Mi potenciramo i pokušavamo raditi intenzivno, i radićemo sljedećih nekolikiko mjeseci jer smatramo da je to, prije svega, politički realno – rekla je Filipovićeva za Srnu.

Današnjem sastanku Parlamentarnoj skupštini BiH su u ime SNSD-a prisustvovali potpredsjednik stranke Nebojša Radmanović i član Glavnog odbora Staša Košarac, potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković, potpredsjednik DEMOS-a Čedomir Stojanović, u ime Naroda i pravde Elmedin Konaković i Denis Zvizdić, te Darijana Filipović i Slavko Matić iz HDZ-a BiH, kao i Saša Magazinović iz SDP-a BiH.

Nisu se odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red, kao i predstavnici opozicionih stranaka iz FBiH, SDA, NES-a i Demokratskog fronta.