Fon der Lajen: EU pripremila paket podrške za zapadni Balkan

44
Foto: zdf.de

Evropska unija pripremila je paket podrške za cijeli zapadni Balkan kako bi mu pomogla u suočavanju sa energetskom krizom, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen, koja je posjetu zapadnom Balkanu započela juče u Sjevernoj Makedoniji, rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, da je EU obezbijedila grantove u vrijednosti od 80 miliona evra za tu zemlju kao vid hitne podrške budžetu.

– To će pomoći u suočavanju sa visokim troškovima energije za vaše građane i kompanije – rekla je fon der Lajen i najavila da će u Sjevernu Makedoniju stići još sredstava.

Ona je na Tviteru ocijenila da pregovarački proces sa Sjevernom Makedonijom dobija na zamahu i da je makedonski narod posvećen evropskim vrijednostima.

– Sve ujedinjene političke snage mogu da ostvare cilj, za dobrobit građana. Sada je taj trenutak – poručila je Fon der Lajen.

Nakon posjete Skoplju, Fon der Lajen će, kako je ranije najavljeno, danas boraviti u Prištini i Tirani, a sutra su na agendi Srbija i BiH.

Posjetu završava 29. oktobra u Podgorici.