Fon der Lajen: Rusija i klimatske promjene krivi za sve probleme evropskih farmera

8
Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen okrivila je klimatske promjene, ali i Rusiju, za sve probleme sa kojima su se nedavno suočili evropski farmeri koji masovno protestuju u mnogim zemljama EU.

– Poljoprivrednici su prvi koji osjećaju posljedice klimatskih promjena. Suše i poplave uništavaju usjeve i stoku. Poljoprivrednici osjećaju posljedice ruskog rata. Inflaciju, rast cijena energije i đubriva – rekla je šefica EK obraćajući se članovima Evropskog parlamenta.

Istovremeno, Fon der Lajen se u svom obraćanju evropskim poslanicima nije dotakla prijedloga Evropske komisije da se za još godinu dana, do juna 2025. godine, produži bescarinski i suštinski nekontrolisani uvoz ukrajinske robe, koji je stigao u vrijeme protesta i čemu su se usprotivili poljoprivredni proizvođači iz raznih evropskih zemalja.

Fon der Lajen je ukazala da je za unapređenje poljoprivredne politike pokrenut strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede u Evropi, a EK planira da ovog ljeta predstavi i svoj izvještaj o stanju u industriji.

U zemljama EU posljednjih nedjelja učestali su protesti poljoprivrednika koji traže da se promijeni panevropska poljoprivredna politika, uklone brojna ograničenja za njih, uključujući i ekološka, i zaustavi nekontrolisani uvoz jeftinih stranih proizvoda.

Sama udruženja sindikata tvrde da je u EU rad poljoprivrednika praktično prestao da bude isplativ zbog politike Evropske komisije i zemalja.