Galić: Cilj je da Hrvat ne bude direktor policije

82
Foto: Zoran Galić

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić izjavio je da je očito da samo podoban Hrvat, po mjeri Sarajeva, može doći na čelo Federalne uprave policije da bi se zadovoljila zakonska forma.

– Sve se radi sa izričitom namjerom da Hrvat nikada ne dođe na mjesto direktora FUP-a – rekao je Galić, koji je bio i prvorangirani na prvom konkursu za tu funkciju.

Navodeći da je prvi konkurs za izbor čelnog čovjeka FUP-a, kojeg je sproveo Nezavisni odbor Parlamenta FBiH, poništen i raspisan novi, Galić je rekao da ne namjerava da se prijavi.

On je za Hrvatski medijski servis istakao da bi takav njegov korak bio besmislen jer bi legitimisao potez federalne Vlade koja ni njega, ni nekog drugog sa liste, nije htjela imenovati za direktora FUP-a.

Galić smatra problematičnim i to što je Vlada FBiH prekoračila svoja ovlaštenja, te se i de fakto i de jure stavila iznad Nezavisnog odbora koji je zajedničko tijelo oba doma Parlamenta FBiH zaduženo za imenovanje čelnih ljudi FUP-a.

On je pojasnio da Vlada FBiH nema ovlaštenja da imenuje nikoga sa liste, već je za to meritoran samo Nezavisni odbor.

– Ja sam zbog cijele situacije, te kršenja Zakona o unutarašnjim poslovima FBiH tužio Vladu FBiH i ne namjeravam se više posebno osvrtati na novi konkurs dok god je postupak pred nadležnim sudom u toku – rekao je Galić.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH nedavno je raspisao novi konkurs za imenovanje direktora FUP-a.