Galić: Sve agresivnije ponašanje ilegalnih migranata

14
Foto: Zoran Galić

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić ukazao je danas na sastanku sa zamjenikom ambasasora Italije u BiH Mateom Evangelistu na sve agresivnije ponašanje ilegalnih migranata koji, vršeći razna krivična djela, nastoje doći do zemalja EU.

Tokom susreta, kojem su prisustvovali i oficir za vezu Interpola pri Ambasadi Italije u BiH Enriko Sforca i novi koordinator EU IPA projekta u BiH za borbu protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu Antonio Lucijani, razmijenjene su informacije o granici BiH sa posebnim akcentom na povećan priliv migranata na istočnom dijelu granice.

Galić je upoznao sagovornike o nadležnostima, organizaciji i aktivnostima ove policijske agencije u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Evangelista je zahvalio na dosadašnjoj saradnji sa Graničnom policijom BiH sa aspekta razmjene informacija i objavljivanja relevantnih informacija, naročito za kovid 19.

Lucijani je najavio da će u okviru IPA programa biti pružena znatna finansijska podrška policijskim agencijama u BiH, između ostalih i Graničnoj policiji BiH, s ciljem efikasnijeg provođenja istraga i bržeg otkrivanja krivičnih djela.

Tokom sastanka sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, te dogovorili naredne modalitete saradnje između Ambasade Italije u BiH i Granične policije.