General Savčić može obavljati funkciju predsjednika BORS-a

19
Foto: Milomir Savčić

Sud BiH uvažio je žalbu Miodraga Stojanovića, advokata predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) generala Milomira Savčića, i preinačio rješenje od 29. januara kojim mu je nakon potvrđivanja optužnice za ratne zločine bilo zabranjeno obavljanje funkcije predsjednika ove organizacije.

– Djelimično se uvažava žalba advokata Miodraga Stojanovića, te se rješenje suda preinačava i prema optuženom ukida mjera zabrane obavljanja funkcije predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske. U preostalom dijelu – žalba branioca odbija se kao neosnovana“, navodi se u rješenju Suda BiH, koji je u posjedu Srne.

Advokat Miodrag Stojanović žalio se i na mjeru zabrane kojom se generalu Milomiru Savčiću ograničavaju nastupi u medijima u dijelu koji se odnosi na predmet suđenja, ali sud je u tom dijelu odbio žalbu i ta mjera ostaje na snazi, kao i mjera zabrane napuštanja BiH i oduzimanja putnih isprava.

Tužilaštvo BiH podiglo je 31. decembra prošle godine optužnicu protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Milomira Savčića zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu, a general Savčić se 10. februara pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.