Geng: Biranje strana ne pomaže pomirenju u BiH

9
Foto: CGTN

Biranje strana u BiH neće pomoći u pomirenju i rješavanju nesuglasica između naroda u toj zemlji, izjavio je zamjenik stalnog predstavnika Kine u UN Geng Šuang.

On je na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN rekao uvođenje proizvoljnih sankcija koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu mogu da pogoršaju tenzije i dodatno zakomplikuju ionako tešku situaciju.

Prema njegovim riječima, „sistem visokog predstavnika i bonska ovlaštenja su poseban aranžman posebnog razdoblja, iz perspektive održavanja mira i stabilnosti“.

Geng je naglasio da je situacija u BiH i dalje u dubokom zastoju, da postoje neslaganja strana u vezi sa važnim pitanjima upravljanja na nivou BiH.

– Kina napominje da su se sve strane u BiH, uključujući Republiku Srpsku, obavezale da poštuju nacionalni suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet. Stav Kine o BiH je dosljedan i jasan, uz poštovanje suverenosti, nezavisnosti, nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta BiH, izbor naroda za budućnost zemlje – istakao je Geng.

Geng je napomenuo da Kina ohrabruje sve strane da se aktivno uključe u konstruktivni dijalog i saradnju sa ciljem pomirenja u BiH.

Kineski ambasador izrazio je nadu da će EUFOR nastaviti sa konstruktivnom ulogom održavanja mira i stabilnosti, te da će pomagati BiH u uklanjanju mina i borbi protiv terorizma.

Geng je dodao da međunarodna zajednica mora da pomogne ekonomskom i oporavku BiH od kovida 19.