Godišnjica smrti velikog Meše Selimovića

28
Foto: Đ. Kojadinović/RAS Srbija

Veliki srpski pisac Meša Selimović umro je na današnji dan 1982. godine u Beogradu, a uvršten je u krug najznamenitijih Srba 20. vijeka.

Za svog života Meša je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, dobijao je brojne nagrade, a jedna od najvažnijih je i Ninova koju je dobio 1968, godine za roman „Derviš i smrt“.

Meša Selimović kroz svoje romane, jednostavnim riječima pojasnio je mnoge filozofije života. Pisao je velike riječi, što i ne čudi, jer je i sam bio veliki. Drugačiji od drugih i dosljedan sebi, tako su ga opisivali oni koji su ga poznavali.

Napisao je brojne romane, od kojih su najpoznatiji „Tvrđava“ i „Derviš i smrt“. Upravo u romanu „Derviš i smrt“ napisao je „Ništa nemam osim uvjerenja da sam častan, ako i to izgubim, biću ruševina“ i zaista ova rečenica oslikavala je njegov stil.

Protagonisti Mešinih romana bili su mirni povučeni, baš kao i on sam, uglavnom sa sobom i u svojim mislima, posmatrali su svijet oko sebe. Njegov stil je bio pisanje o svijesti, svijesti običnog malog čovjeka, koji je kako bi sam Selimović isticao, uvijek na gubitku.

Koliki trag u vremenu su ostavila Mešina djela govori nam i činjenica da se godinama kasnije i čitaju i adaptiraju u različite pozorišne komade. Jedna takva adaptacija romana „Derviš i smrt“ upravo se sprema i u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Vratiti se Mešinim riječima glumcima je pobudilo samo pozitivne emocije.

O Selimoviću se ima toliko toga za reći, ali svi koji su čitali, pa može i proživljavali njegove romane biće im dovoljno da kažu samo „Jedan je Meša Selimović“ i da puste da sve drugo o njemu kažu upravo njegova djela i pisana riječ koja će vječno da svjedoči o tome koliko je veliki bio ovaj pisac.