Goganović: U BiH nema većih bezbjednosnih izazova

3
Foto: Aleksandar Goganović/Facebook

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je danas tokom sastanka sa visokom delegacijom Ambasade Velike Britanije u BiH u Sarajevu da u BiH nema većih bezbjednosnih izazova.

Goganović je rekao da današnja posjeta delegacije Velike Britanija signal interesa za trenutnu situaciju u BiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

On je ukazao na značaj dobre saradnje sa partnerima i susjedima, te učešća Oružanih snaga BiH u UN mirovnim misijama u svijetu, kojima „BiH šalje jasnu poruku da je trajno opredijeljena za mir“.

Zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Slaven Galić rekao je da je veoma bitna vojna i politička pomoć Velike Britanije za stabilizaciju odnosa u BiH, te da cijeni podršku BiH na evroatlantskom putu.

Galić je ukazao i na veliki spektar aktivnosti u kojim se ogleda podrška Oružanim snagama BiH, među kojima je i ulaganje u infrastrukturu na vojnim lokacijama, te školovanja i obuke pripadnika Oružanih snaga BiH.

On je istakao da će Ministarstvo odbrane i Oružani snage BiH i nastaviti da podižu spremnost bataljonske borbene grupe lake pješadije, a isto tako i deminerske jedinice kako bi bili relevantan partner članicama NATO-a u međunarodnim operacijama.

Britansku delegaciju predvodio je vojni predstavnik ove zemlje u NATO-u general-pukovnik Ian Kejv, a prisutni su bili i ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli i vojni ataše pukovnik Edvard Tejlor.

Kejv je istakao britansku posvećenost bezbjednosti i stabilnosti u regionu, a posebno u BiH.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Mirsad Ahmić.