Golić: Baze podataka o kvalitetu vazduha da ostanu na entitetima

18
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić insistirala je danas na sastanku sa švedskim ambasadorom u BiH Johanom Stromkvist da upravljanje bazama za prikupljanje i obradu podataka o kvalitetu vazduha, čiju nadogradnju finansira Švedska, i dalje ostane na entitetskom nivou, odnosno da njima upravljaju entitetski hidrometeorološki zavodi.

Golićeva je na sastanku u Banjaluci, kojem je prisustvovala i direktor Odjeljenja razvojne saradnje u Ambasadi Švedske Ev Gibson Smedberg, zatražila da se Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara omogući nesmetan pristup ovim podacima radi ispunjavanja obaveza izvještavanja prema međunarodnim institucijama.

Razgovarano je i o Strategiji za zaštitu životne sredine, čiju izradu finansira Vlada Švedske, a nosilac izrade je Stokholmski institut za životnu sredinu, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Golićeva je izrazila uvjerenje da će Strategija za zaštitu životne sredine Republike Srpske biti usvojena do sredine godine, a da bi ovaj strateški dokument, po principu mehanizma koordinacije, mogao biti usvojen na svim nivoima vlasti najkasnije do oktobra.

Ona je zahvalila na angažovanju i pomoći Ambasade Švedske u BiH i istakla da je saradnja koju Ministarstvo, ali i sve institucije Srpske imaju sa tom ambasadom na najvišem nivou.

Predstavnice Švedske su, na molbu Golićeve, obećale da će sagledati mogućnost da se u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj, koji finansira Švedska razvoja agencija SIDA, subvencioniše zamjena individualnih ložišta na fosilna goriva pećima na pelet za najugroženije stanovnike u najzagađenijim dijelovima jedne opštine/grada u Srpskoj.

Realizaciji ovog pilot-projekta bi prethodila izrada studije zagađenosti i socijalne karte u opštini/gradu po izboru zemlje donatora, dodaje se u saopštenju.

Stromkvistova je istakla da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske uvijek bilo iskren i korektan partner Švedskoj u realizaciji zajedničkih projekata, ne samo na teritoriji Srpske, već i cijele BiH.