Golić: Cilj izmjena zakona – efikasniji sistem zaštite životne sredine

8
Foto: SRNA

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine biće omogućeno uspostavljanje efikasnijeg sistema zaštite životne sredine na teritoriji Srpske, rekla je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

– Izmjenama i dopunama ovog zakona pristupilo se prvenstveno zbog potrebe dodatnog usklađivanja njegovih odredaba sa izvorima prava EU kojima se uređuje oblast zaštite životne sredine – rekla je Golićeva obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je istakla da su zakonskim rješenjem propisani registar ispuštanja i prenosa zagađujućih materija, remedijacija, sanacija, rekultivacija i korisnik zemljišta.

– Zakonskim odredbama je preciznije regulisano pitanje zaštite zemljišta, te je ujedno propisana odgovornost korisnika zemljišta ukoliko se obavljanjem aktivnosti zagadi zemljište, te ako u slučaju incidenta ili nesreće velikih razmjera dođe do njegovog zagađenja, a propisane su i mjere koje u takvim situacijama nalaže ekološki inspektor – dodala je Golićeva.

Ona je naglasila da je odredbama predviđeno da se zaštita od buke uređuje posebnim propisom, koji donosi ministar.

– Zaštita zemljišta obuhvata zaštitu površine zemljišta i ispodpovršinskih slojeva zemljišta, a ostvaruje se sprovođenjem mjera i aktivnosti u postupcima planiranja, upravljanja, korišćenja, monitoringa i zaštite od zagađenja i degradacije zemljišta radi očuvanja njegovih prirodnih osobina i funkcija – rekla je Golićeva.