Golić: Hitno anulirati neprimjeren potez Turkovićeve

19
Foto: SRNA

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je Srni da apsolutno ne stoje tvrdnje ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da bi formiranje Ekspertskog tima za Trgovsku goru značilo „uduplavanje već postojeće strukture“, jer ekspertski tim podrazumijeva angažman ljudi koji su stručnjaci za profile koji se ne zapošljavaju u organima uprave.

– Zaista nemam vremena da objašnjavam gospođi Turković šta je zadatak eksperata i koje su procedure prilikom usvajanja dokumenata za koje se procjenjuje da imaju prekogranični uticaj i kao iskusan diplomata trebalo bi da to odlično zna. Moja obaveza i kao resornog ministra, ali prije svega kao odgovornog čovjeka, jeste da štitim životnu sredinu, zdravlje i živote ljudi, a gospođa Turković neka objasni građanima Unsko-sanskog kantona i građanima Republike Srpske u slivu Une zbog čega dovodi u pitanje njihovo zdravlje i opstanak – istakla je Golićeva.

Ona je dodala da Turkovićeva pokušava jeftinim populizmom i navodnom brigom za one koji su izgubili svoja radna mjesta, da odbrani neodbranjivo – skidanje Odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru sa dnevnog reda Savjeta ministara.

– Od nekog ko je trebalo da bude nosilac aktivnosti u naporima da se diplomatskim putem dođe do rješenja ovog problema očekivala sam proaktivnu ulogu, a ne da opstruiše te aktivnosti i koči višegodišnji rad i građana i institucija u borbi protiv namjere Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora gradi odlagalište nuklearnog otpada – naglasila je Golićeva.

Ona je zatražila od Turkovićeve da podnese izvještaj Savjetu ministara, ali i građanima Republike Srpske i Federacije BiH šta je kao prvi čovjek diplomatije BiH uradila u borbi protiv namjere Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora gradi odlagalište nuklearnog otpada.

Golićeva je još jednom pozvala Predsjedništvo BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara da hitno reaguju i anuliraju neprimjeren potez Turkovićeve, te da se bez odlaganja imenuje ekspertski tim.

– U suprotnom, bojim se da ćemo se suočiti sa posljedicima koje nećemo moći sanirati – zaključila je Golićeva.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković izjavila je da bi imenovanje Ekspertskog tima za Trgovsku goru uduplalo već postojeću strukturu koja postoji za ta pitanja u Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomska pitanja.