Golić: Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Vijeće naroda Republike Srpske nije danas postiglo dogovor o vetu Kluba Bošnjaka na Izborni zakon Srpske i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, rekla je predsjedavajuća Vijeća Srebrenka Golić i najavila da će pokrenuti aktivnosti kako bi se ustanovilo da li se zloupotrebljava institucije veta.

Golićeva je rekla da je veto uložen na kompletan tekst oba zakona.

– Sljedeći korak je da o tome odlučuje Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda – rekla je Golićeva novinarima nakon sjednice Vijeća.

Ona je istakla da Vijeće naroda treba da postoji i treba da se redefinišu neke stvari u Ustavu Srpske kako ova institucija ne bi bila zloupotrijebljena.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković rekao je da je bilo očekivano da ne bude postignuta saglasnost o zahtjevu ovog kluba za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Izbornim zakonom Srpske i Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi.

– Prema dosadašnjem iskustvu, Ustavni sud je odbijao naš veto, tako da to očekujemo i sada, ali ko zna, možda se desi presedan – rekao je Tabaković.

Zakon o referendum i građanskoj inicijativi i Izborni zakon Republike Srpske usvojila je Narodna skupština Srpske u aprilu, a Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa.