Golić: Trgovska gora ne smije biti odlagalište

13
Foto: SRNA

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić još jednom je danas upozorila da lokalitet Trgovske gore u Hrvatskoj ne smije biti odlagalište radioaktivnog nuklearnog otpada jer bi u suprotnom bilo ugroženo 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une.

– Riješeni smo u namjeri da spriječimo da se na lokalitetu Trgovska gora, neposredno u blizini granice sa BiH, izgradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad – rekla je Golićeva, koja je danas učestvovala na hitnoj video-konferenciji koju je organizovao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac o ovoj temi.

Na današnjoj video-konferenciji konstatovano je da odluka Ministarstva za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske o ustupanju lokacije bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane „Krško“ svjedoči jasnoj namjeri vlasti susjedne zemlje da ne odustaju od izgradnje spornog odlagališta u neposrednoj blizini granice sa BiH, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Tokom video-konferencije istaknuto je da nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

https://www.instagram.com/p/B-rq_HfAhNf/

Upozoreno je i da je riječ o ozbiljnom bezbjednosnom problemu, budući da je riječ o vrlo trusnom području.

Košarac je informisao sagovornike o sastancima koje je o ovoj temi imao sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem, te resornim ministrom Hrvatske Tomislavom Ćorićem.

Zaključeno je da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u narednih nekoliko dana dostaviti sveobuhvatnu informaciju Savjetu ministara, u kojoj će zatražiti da kroz institucionalno djelovanje bude formiran koordinacioni tim, te ekspertna i pravna grupa koje će se baviti ovim otvorenim bilateralnim pitanjem sa Hrvatskom, kao i da se u svakoj projekciji budžeta institucija BiH planiraju sredstva za njihov rad.

Zaključeno je i da je neophodno da sve nadležne institucije pojačaju diplomatske aktivnosti s ciljem sprječavanja Hrvatske da predmetnu lokaciju odredi kao konačnu za skladištenje radioaktivnog otpada.

U video-konferenciji, osim Golićeve i Košarca, učestvovali su federalni ministar za životnu sredinu i turizam Edita Đapo, članovi Parlamentarne grupe „Zeleni klub“ Saša Magazinović i Jasmin Emrić, kao i načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.