Golićeva nije rekla da nuklearni otpad treba odlagati u Trebinju

12
Foto: SRNA

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je u Narodnoj skupštini da joj je šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo pomenuo da bi se, po principu reciprociteta, kada je riječ o hrvatskom odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori, radiokativni otpad mogao odlagati u Trebinju, u blizini Dubrovnika.

Ona je, tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci (EIB) za Projekat mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj u iznosu od 19.000.000 evra, rekla da lično to nije pominjala, već da je govorila da Srpska razmišlja o recipročnim mjerama prema Hrvatskoj kada je riječ o slučaju „Trgovska gora“.

– Takođe, garantujem da ni Bundalo (juče) nije mislio da tamo treba odlagati neki otpad, već da to bude način pritiska prema Hrvatskoj da se otpad ne odlaže u Trgovskoj gori. Uz to, treba reći da BiH i Srpska nemaju nuklearni otpad već institucionalni, poput radioaktivnih gromobrana i slično…Postoje institucije koje se time bave. Dakle, pojedini opozicionari barataju sa poluistinama. Oni treba da stanu s nama da osujetimo ovakve namjere Hrvatske – rekla je Golićeva replicirajući opozicionarima.

I šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da priču o mogućem odlaganju nuklearnog otpada kod Dubrovnika po principu reciprociteta otvorio Bundalo, te da Golićeva nije govorila o odlaganju tog otpada u Trebinju.

– To se sada spinuje i opozicija kao brani Trebinje od Golićeve i njene navodne ideje da se tamo pravi odlagalište nuklearnog otpada. Dakle, radi se o neistinama, Golićeva o tome nije govorila – rekao je Žunić i dodao da su određene recipročne mjere potrebne ako ne postoji drugi način pritiska prema Hrvatskoj kada je riječ o Trgovskoj gori.

Poslanici SDS-a i PDP-a Nebojša Vukanović i Ljubiša Krunić su rekli da je nedopustivo odlagati nuklearni i bilo kakav otpad na području Hercegovine i Trebinja.