Gordana Tadić razriješena dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH

11
Foto: BIRN

Gordana Tadić smijenjena je sa mjesta glavnog tužioca BiH, saopštio je Visoki sudski i tužilački savjet nakon odluke prvostepene disciplinske komisije za tužioce.

Tadićevoj je izrečena disciplinska mjera – premještanje s mjesta glavnog tužioca BiH na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Iz VSTS-a su naveli da je komisija u predmetu protiv Tadićeve utvrdila da je počinila disciplinski prekršaj „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“.

U saopštenju se navodi da je Komisija, odlučujući po disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH, donijela odluku protiv Tadićeve kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost za disciplinske prekršaje, postupajući suprotno Etičkom kodeksu za tužioce.

– Oni propisuje da će tužilac posvetiti profesionalnu djelatnost svojim dužnostima, koje uključuju ne samo obavljanje tužilačke funkcije, nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužilaštva, čime je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ – pojašnjeno je u saopštenju .

Dodaje se i da je Tadićeva „pokazala nemar ili nepažnju“ i iz tačka 17. koja podrazumijeva „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta“ Zakona o VSTS-u.

Protiv ove odluke, napominju u VSTS-u, može se izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTS-a BiH u roku od osam dana od dana prijema odluke.