Grabovcu NIN-ova nagrada za roman „Poslije zabave“

7
Foto: gradski.me

Književnik iz Banjaluke Stevo Grabovac dobitnik je 70. NIN-ove nagrade za roman „Poslije zabave“ u izdanju banjalučke Izdavačke kuće „Imprimatur“.

Odluku o dobitniku jedne od najznačajnijih književnih nagrada u Srbiji, za koju se u najužem izboru ove godine našlo pet djela, saopštili su danas na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu „Moskva“ članovi žirija za dodjelu priznanja.

Za roman Grabovca, koji živi i radi u Banjaluci, glasala su tri člana žirija, dok je dvoje svoj glas dalo romanu „Pakrac“ Vladana Matijevića.

Grabovčev roman govori o zločinu nad dvedesetak romske djece u ljeto 1992. godine u okolini tadašnjeg Bosanskog Broda, koja su ubijena radi ilegalne trgovine ljudima.

– Roman se ne bavi samim istraživačkim procesom kome je cilj da se dođe do neke istine. Možda više postavlja pitanje – šta je istina? Djelo se bavi i nemoćima pisanja, uopšteno pitanjem smisla pisanja o takvim stvarima, kada toj djeci pokušava dati ljudska lica koja su odavno izgubili – rekao je ranije Grabovac.

Njegov prvi roman „Mulat albino komaraca“ 2019. godine ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu.

Grabovac je rođen 1978. godine u Slavonskom Brodu. Odrastao je i završio srednju školu u Bosanskom Brodu, a studirao je na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci.

Objavio je i zbirku pjesama „Stanica nepostojećih vozova“ 2007. godine.

NIN-ova nagrada za roman godine dodjeljuje se od 1954. godine. Prvi laureta bio je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“.