Gradonačelnici Banjaluke i Beograda potpisali Povelju o bratimljenju

28
Foto: beograd.rs

Gradonačelnici Beograda Zoran Radojičić i Banjaluke Igor Radojičić potpisali su danas Povelju o bratimljenju dva grada, koju su potpisnici ocijenili kao istorijsku.

Potpisivanje je obavljeno u svečanoj sali beogradskog Starog dvora, gdje je sjedište gradonačelnika Beograda, a prisustvovali su i zamjenici gradonačelnika Goran Vesić i Srđan Amidžić, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i drugi zvaničnici dva grada.

Foto: beograd.rs

Dokument je potpisan, kako se navodi, s ciljem daljeg unapređenja tradicionalno dobrih veza i prijateljstva između Beograda i Banjaluke i uzajamne želje za daljim jačanjem međusobne saradnje, a na dobrobit građana dva grada i jednog naroda.

– Gradovi Beograd i Banjaluka, na bazi prijateljske saradnje, ravnopravnosti i zajedničke koristi, razvijaće bratske odnose s ciljem unapređenja i širenja kulturne, obrazovne i naučne saradnje između dva grada. Vršiće razmjenu u oblasti turizma, sporta i u drugim oblastima, pomažući napredak i dalji razvoj među srpskim narodom – navodi se u dokumentu.

Potpisivanjem Povelje, Banjaluka ulazi u red gradova koji su pobratimljeni sa Beogradom, kao što su Peking, Moskva, Pariz, Čikago.

Foto: beograd.rs

Prethodno su gradske skupštine verifikovale Povelju o bratimljenju Beograda i Banjaluke. Odbornici Skupštine grada Beograda su 28. septembra usvojili odluku o bratimljenju Beograda i Banjaluke, dok su Novi Sad i Banjaluka od ranije gradovi pobratimi.

Početkom oktobra, prilikom posjete delegacije grada Beograda Banjaluci, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da građani ova dva grada sarađuju i da su te veze ljudske, porodične, privatne, a da je za Republiku Srpsku u svakom pogledu – i političkom, i ekonomskom, i nacionalnom, najvažniji partner Srbija.

– Mi ćemo formalno sada podići jednu stepenicu više i moći ćemo da kažemo sa ponosom da je jedna mala Banjaluka pobratim sa jednom metropolom kao što je Beograd – rekao je Radojičić.

Foto: beograd.rs

Iz delegacije Beograda tada je najavljeno da će u Beogradu biti otvorene „Krajiška kuća“ i „Hercegovačka kuća“, a da će neki od beogradskih festivala kao što su „Fest“, „Bitef“, „Džez festival“ imati svoja skraćena izdanja u Banjaluci, te da će u tom gradu gostovati Atelje 212 i Beogradsko dramsko pozorište.

Takođe, sa Vladom Republike Srpske razgovarano je o tome da sljedeće godine jedan park u Beogradu dobije ime Republike Srpske i bude rekonstruisan i uređen tako da podsjeća na predjele Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je danas tokom susreta u Beogradu sa zamjenikom beogradskog gradonačelnika Goranom Vesićem, a pred potpisivanje povelje o bratimljenju dva grada, da ovi gradovi već sada sarađuju u svim oblastima.