Grafiti OVK u Gračanici na godišnjicu zločina nad srpskom djecom u Goraždevcu

13
Foto: Kancelarija za KiM

U centru Gračanice osvanuo je grafit terorističke OVK na dan kada se Srbija sa najdubljim bolom prisjeća zločina nad srpskom djecom u Goraždevcu, objavila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Osuđujući provokacije i incidente koji unose strah i nemir među Srbe, iz Kancelarije apeluju na međunarodnu zajednicu da pojača svoje prisustvo i osigura bezbjednost srpskom narodu na Kosmetu.

Ističući da je ubistvo dvoje i ranjavanje četvoro djece jedan od najvećih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, iz Kancelarije upozoravaju da Albanci veličanjem terorističke OVK, čijim se liderima sudi za najstrašnije zločine, nastavljaju sa zastrašivanjem i uznemiravanjem Srba.

– Albanci time pokazuju da nisu spremni na zajedniči suživot sa srpskim narodom na prostoru Kosova i Metohije – ocjenjuju iz Kancelarije.

Podsjetivši da su i ranije slični grafiti ispisivani u Gračanici i okolini, i to na dječjem igralištu, bilbordima i kućama, kao i da je ukradena i oskrnavljena zastava Srpske pravoslavne crkve sa manastira Gračanica, iz Kancelarije poručuju da svi ti incidenti ukazuju da je ova srpska sredina jedna od glavnih meta i opsesija albanskih ekstremista.

– Najviše zabrinjava to što nema ozbiljne političke volje lidera iz Prištine da ekstremističkim divljanjima stanu na put. Svedoci smo da nema ni verbalne osude incidenata, kojih za osam meseci ove godine imamo više nego tokom cele prošle godine. Sankcija za izvršioce nema, što im daje vetar u leđa da čine nedela – upozoravaju iz Kancelarije.