Grajf: Srbi su narod nad kojim je izvršen genocid

12
Foto: Stefan Kojić/Espreso

Izraelski stručnjak za istraživanje Holokausta Gideon Grajf istakao je da su upravo Srbi narod o kome se može govoriti da je nad njim izvršen genocid, a da iza „tužne inicijative“ o rezoluciji o Srebrenici u UN stoje politički razlozi i da ona neće doprinijeti miru u regionu.

Grajf je rekao da ono što se u Srebrenici dogodilo jula 1995. godine nije genocid i ocijenio da će ono što se sada događa u UN oko rezolucije o Srebrenici imati veoma negativne posljedice.

– Genocid znači potpunu likvidaciju grupe naroda, a to se nije dogodilo. Većina muškaraca koji su ubijeni su bili borci u ratu protiv srpskih snaga. To je vojni konflikt, nema veze sa genocidom – rekao je Grajf za TV „Prva“.

Grajf, koji je i predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, rekao je da je tokom dvije godine 10 najboljih naučnika radilo u ovoj komisiji.

– Jedan od zaključaka da se događaji iz jula 1995. godine ne mogu označiti kao genocid. Objasnili smo i zašto. Jedan od primjera je to što su sva djeca i žene pušteni da idu kućama. Niko ih nije ni pipnuo, nije im učinio ništa nažao – rekao je Grajf.

On je naveo da je Komisija analizirala i istoriju regiona, gradove i sela, etničku strukturu i istakao da su upravo Srbi su „narod o kome se može govoriti kao narodu nad kojim je izvršen genocid“.

– Proučavali smo događaje iz svih uglova, učestvovali su eksperti različitih struka – istoričari, ekspert za pravna pitanja, za masovne grobnice… Komisija je bila veoma profesionalna, objektivna i mislimo da smo napravili odličan dokument koji je dostupan svima – rekao je Grajf.

Upitan da li će donošenje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN imati posljedice u smislu istorijskog razumijevanja genocida, Grajf je rekao da sve ono što se događa u UN neće doprinijeti miru u regonu.

– Ono što se događa sada u UN i u regionu će imati veoma negativne posljedice, zato što ignoriše činjenice. Ljudi ne znaju istinu o tome šta se dogodilo u Srebrenici – rekao je Grajf.

On je apelovao da svi pročitaju izvještaj, ističući da je objektivan i rezultat rada međunarodnih eksperata.

– Mi smo im rekli – otvorite izvještaj i pročitajte ga. Mi smo uradili objektivan izvještaj. Internacionalna komisija se potrudila da događaje prikaže upravo onakvima kakvi oni jesu. Eksperti su došli iz Japana, Australije, Izraela, Srbije, Amerike. Niko od nas nije umiješan u događaje. Imali smo samo dobre namere – poručio je Grajf.