Grubeša: Inicijativa za moju smjenu – populistička

9
Foto: Klix.ba

Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša, komentarišući za Srnu inicijativu za njegovu smjenu, ocijenio je da su u pitanju populističke izjave i inicijative sa ciljem skupljanja jeftinih političkih poena.

– Ovakve izjave i inicijative nikada nisu dale nikakav rezultat, osim što se njima bespotrebno i štetno dovodi u zablude svekolika javnost, koja je i bez toga opterećena svakodnevnim realnim problemima. Vjerovao sam da smo prerasli ove dječije bolesti, ali očigledno nisam bio u pravu – rekao je Grubeša.

Reagujući na inicijativu Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu parlamenta BiH o njegovoj smjeni koju je danas komisija izglasala, Grubeša kaže da je neistina da se izvinio pola sata prije sjednice.

– To što tvrde je notorna neistina jer sam 72 časa prije zakazanog termina uputio zvanično pismo u kojem Komisiju obavještavam o svojoj objektivnoj spriječenosti da prisustvujem planiranom sastanku, što se veoma lako može provjeriti iz korespodencije mog kabineta – rekao je Grubeša.

On ističe da je ovo Komisija Predstavničkog doma, a ne Parlamentarne skupštine, a kako se desilo da taj akt nisu vidjeli ranije, kaže, to moraju provjeriti sa svojim službama.

– U najmanju je ruku nekorektno je stavljati teret odgovornosti na mene i takve insinuacije medijski eksploatisati, te na taj način direktno atakovati na moj i ugled stranke iz koje dolazim. Ako su im to bile namjere, a teško se oteti utisku da nisu, onda su itekako nečasne – poručio je Grubeša.

On je naglasio da Komisija radi već više od pola godine, pa ne može racionalno prosuditi razloge hitnosti i zašto se nije mogao predložiti neki novi termin, osim ako cilj nije bila ova medijska hajka.

– Nikada nije bilo sporno da se odazovem i prisustvujem, ali upravo zbog neodložnih obaveze i trenutne spriječenosti sam i uputio citirano pismo – rekao je Grubeša.

On kaže da je spreman da se odazove i učestvuje na sjednicama, ali one moraju biti u demokratskoj atmosferi i u atmosferi međusobnog uvažavanja.

– U takvom ambijentu, koji se podrazumjeva i očekuje od ovog visokog doma, u svako vrijeme sam spreman prisustvovati i pričati o reformi pravosuđa, ali ne u lovu na vještice, na šta su se pretvorila ova posljednja neprijatna zbivanja, za mene lično, ali i po ugled ovog doma – poručio je Grubeša.

Današnjoj sjednici Komisije nije se odazvao ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša, nakon čega je Komisija pokrenula inicijativu za njegovu smjenu koju će podnijeti Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zbog, kako su naveli, lošeg rada i neodazivanja sjednicama komisije.